Reviziju branitelja provodi lažni vojni invalid Omer Bašić

Dok federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Zukan Helez tvrdi da će revizija svih novčanih naknada stradalnicima rata biti urađena transparentno, ovo ministarstvo i dalje na mjestu glavnog revizora drži Omera Bašića, čovjeka za kojeg je komisija prije nekoliko mjeseci utvrdila da je invalidnost stekao na temelju lažne dokumentacije, piše Večernji list.

Da političko-pravni skandal bude veći, inspektor Bašić je ovih dana je boravio u Uredu obrane općine Ljubuški, češljajući dokumente pripadnika HVO-a koji su stekli pravo na novčanu naknadu, što je novinaru Večernjeg lista potvrđeno u tom uredu. No, odbili su kazati u kojem je svojstvu Bašić dolazio. “Pa on je glavni federalni inspektor i ne mogu vam reći zbog čega je dolazio”, kratko je poručila jedna od službenica spomenutoga ureda.

U odluci koju je stara Vlada donijela prije dvije godine stoji kako će reviziju na terenu vršiti nacionalno mješoviti revizorski timovi, koje će imenovati federalni ministar u suradnji sa županijskim ministrima i direktorima uprava za pitanja branitelja.

Prema istoj odluci, revizorski tim za koordinaciju za praćenje izvršene revizije imenuje predsjednik Federacije BiH u konzultaciji s potpredsjednicima FBiH, a na usuglašen prijedlog federalnog i županijskih ministara, odnosno direktora županijskih uprava za braniteljsko-invalidsku zaštitu.

Večernji list podsjeća da je Omer Bašić status 80-postotnog ratnog vojnog invalida stekao na način da su ga pripadnici Armije BiH zbog sumnje u šverc pretukli u Istražnom zatvoru u Sarajevu, u kojem je bio od 12. svibnja do 21. lipnja 1994., gdje je navodno zaradio tuberkulozu, što je jedinstven slučaj.