RUKOMET: Hrvatska svladala Njemačku i izborila nastup na Olimpijskim igrama!

Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Njemačku 33:30, u susretu 2. kola Skupine 2, olimpijskih kvalifikacija u Hannoveru i praktički osigurala nastup u Parizu. Za matematičku potvrdu toga treba joj pobjeda Austrije protiv Alžira. Taj susret igra se u 17.00 sati. 

HRVATSKA: D. Kuzmanović 9/31, M. Mandić 0/7, L. Mihić -/-, D. Duvnjak 5/7, M. Šoštarić 5/7, J. Gojun -/-, I. Karačić -/-, V. Načinović  2/3, L. Cindrić 2/2, F. Vistorop -/-, I. Martinović 8/12, M. Šipić 3/5, F. Glavaš -/- ,Z. Srna 2/5 ,L.L. Klarica 2/3, M. Jelinić 4/5  izbornik : Dagur Sigurdsson ( Isl)

NJEMAČKA: D. Spath -/-, A. Wolf 13/44, N. Lichtlein -/-, J. Golla 2/2, S. Heymann 3/4, J. Knorr 1/3, L. Zerbe 4/5, J. Koster  1/4, M. Michalczik 1/1, R. Uscins 8/10, F. Semper -/-, R. Dahmke 3/5, L. Mertens -/-, Ch. Steinert 1/2, T. Kastening 1/2   J. Kolbacher 5/5   izbornik: Alfred Gislasson ( Isl)   

Uoči susreta s Njemačkom hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson napravio je jednu zamjenu igrača. Umjesto Marka Mamića u postavu je uvrstio Filipa Vistoropa. Naš početni sastav bio je sljedeći : na vratima Dominik Kuzmanović . Krila su držala Marin Jelinić i Mario Šoštarić. Na crti je bio Veron Načinović,a na vanjskim pozicijama Zvonimir Srna, Luka Cindrić i Ivan Martinović.

 Hrvatska je imala prvi napad.  Dva naša pokušaja zaustavio je Andreas Wolf. Treći nije jer je precizan bio Ivan Martinović. Na drugoj strani domaćin nije iskoristio svoj prvi sedmerac, a naši su ponovno zbili i otišli na 0:2. Na sve to smo im ukrali loptu u sljedećem napadu i postigli treći pogodak iz kontre. Pa još jedan na postavljenu obranu i u 6. minuti imala je Hrvatska 0:4. Rekli bismo bio je to savršen početak. Njemačka je do svog prvog pogotka stigla nakon 5 minuta i 51 sekunde igre.

Naša obrana bila je 5-1 sa Zvonimirom Srnom naprijed, i jako je mučila njemački napad. Stoga je njemački izbornik morao pozvati svoju momčad na predah nakon 9 i pol minuta. U tom razdoblju Nijemci su nam naime dali samo jedan pogodak. Koliki je strah domaćina bio najbolje pokazuje poziv službenom spikera u dvorani da se svi navijači dignu na noge i tako pokušaju još glasnije podržati ekipu.

Hrvatska se nije uplašila. Dapače. Mudro je igrala, zabijala sa skoro svih pozicija i u 16.minti digla svoju prednost na pet pogodaka ( 4:9). Ulaskom kapetana Domagoja Duvnjaka još smo više panike unijeli u njemačke napadačke tokove. Kada tome dodamo i sjajno raspoloženog Dominika Kuzmanovića na vratima  jasno je zašto je bio užitak gledati našu izabranu vrstu.  Deset minuta prije predaha Hrvatska je otišla na plus šest ( 5:11). Rezultat je izgledao pomalo  nestvarno.

U posljednje 4 minute ušli smo sa 6 pogodaka viška ( 9.15)  i napadom nakon što je Dominik Kuzmanović obranio sedmerac i broj svojih obrana podigao na osam. Iz trećeg pokušaja pobjegli smo na  sedam razlike. Mogli smo i na osam  ali priznanje treba odati i Andreasu Wolfu koji je  čuvao Njemačku od potpunog potopa sa svojih 5 obrana. Na predahu je tako bilo 10:16. Hrvatska je imala 70, a Njemačka 50 posto realizacije. U 30. minuta primili smo samo 10 pogodaka, a pri tome imali tek jedno isključenje.

Njemačka je drugi dio otvorila s dva pogotka i vratila malo samopouzdnja. Nama je za prvi pogodak trebalo nešto više od tri i pol minute. Nakon devet minuta igre Njemačka je prepolovila zaostatak s poluvremena (17:20). Naš je izbornik morao pozvati minutu predaha, da primiri momčad i pomogne savjetima.

Na žalost, nešto kasnije španjolski sudački par počeo je lagano navlačiti za domaćina i u 12. minuta dobili su naši  tri isključenja za sasvim obične prekršaje.  Reagirala je i naša klupa pa je mirni čovjek Dagur Sigurdsson dobio žuti karton.  U 44. minuti Njemačka se primakla na samo dva pogotka razlike (21:23).

Na ulasku u posljednju četvrtinu izbornik je na teren po prvi put  poslao Jakova Gojuna. Njegovo iskustvo u obrani trebalo nam  je više nego ikada. Ni u tako kritičnim trenucima nisu naši gubili glavu. Igralo se pogodaka za pogodak. Njemačku je vukao Rennars Uscins, nas Ivan Martinović.

 Strpljenje nam se isplatilo  Sedam minuta prije kraja povezali smo dva pogotka u nizu i otišli na plus četiri te dobili igrača više jer je Sebastian Heymann zbog grubog prekršaja na našem kapetanu dobio izravni crveni karton. Vrijeme je sporo prolazilo. Sekunde su bile poput vječnosti. Digli su naši prednost ponovno na četiri pogotka (26:30). Nijemci se dakako nisu predavali. Završavali su napad za dvadesetak sekundi, tako da se naša obrana maksimalno trošila.

Tri minute prije završetka  čudesni Ivan Martinović donosi nam pet pogodaka prednosti i mogli smo polako početi slaviti pobjedu. To se jednostavno nije moglo prokockati. Primili smo dva pogotka u preostalom vremenu, ali to je manje bitno Pariz je  praktički osiguran. Završilo je 30:33. Dominik Kuzmanović skupio je 9 obrana. Ivan Martinović je zabio 8 pogodaka i trebao je ponovno biti igrač utakmice, a li su domaćini time počastili Rennarsa Uscinsa koji je također postigao 8 pogodaka. Po 5 pogodaka dali su Domagoj Duvnjak i mario Šoštarić, 4 Marin Jelinić. Na drugoj strani vrijedi još izdvojiti Andreas Wolf koji je skupio 13 obrana.

Drugi susret dana počinje u 17.00 i dobije li Austrija reprezentaciju Alžira Hrvatska će imati i matematički osiguran put u Pariz. Slavi li pak Alžir na konačnu potvrdu našeg prolaska morati ćemo pričekati do sutra i susreta s Alžirom.

IHF KVALIFIKACIJE ZA OI: SKUPINA 2, 2. KOLO

HRVATSKA – NJEMAČKA 33:30