Rukometašice Podravka Vegete po 26. put pobjednice hrvatskog Kupa

Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Rukometašice Podravka Vegete pobjednice su hrvatskog Kupa za 2024. godinu. U sjajnom finalu Podravkašice su pobijedile Lokomotivu Zagreb 33:29 i tako stigle do 26. trofeja u Kupu. Kako su ove sezone osvojile i prvenstvo, s dvostrukom krunom imaju mnogo razloga za slavlje.

LOKOMOTIVA ZAGREB: A. Mamić 8/40 (1), N. Kraljević  0/1, K. Marić -/-, L. Burić 0/2, M. Tupek -/-, A. Malec 5/6, V. Babara -/-, K. Dramac 2/5, T. Japundža 3/3, I. Lisjak 0/1, N. Trunkova 5/5, A. Sedloska -/-, I. Zrilić 1/1, K. Prkačin 10/17, I. Fratnik -/-, M.Mehmedović  2/4
Trener: Vedran Krkač

PODRAVKA VEGETA: A. Tucaković 5/21, L. Bešen 1/12, N. Zadravec -/-, K. Vuković -/-, K. Pandža 9/14, E. Popović 1/1, T. Ćurić -/-, L. Franušić 2/5, T. Đelekovčan -/-, L. Kalaus -/-, D. Kalaus Žulj 0/1, S. Šenvald 3/3, H. Vuljak 0/2, A. Šimara 3/5, A. Pandža 2/2, J. Mamić 13/14
Trener: Ivica Obrvan   

Do finala 32. izdanja hrvatskog rukometnog Kupa stigle su rukometašice Lokomotive Zagreb i Podravka Vegete. Lokosice su u polufinalu bile bolje od Dugog Sela 55, 31:23, a Podravkašice su uvjerljivo slavile protiv Splita 2010, 39:16.

Inače, ovo je 17. put u povijesti da Lokomotiva Zagreb i Podravka Vegeta igraju međusobno za naslov pobjednika hrvatskog Kupa. Do sada je sastav iz Koprivnice bio uspješniji jer je protiv Lokomotive osvojio 10 naslova. Lokosice su pak, od šest svojih trofeja pobjednica Kupa, četiri osvojile igrajući protiv Podravka Vegete.

S najjačim raspoloživim snagama počeli su susret treneri Vedran Krkač i Ivica Obrvan. S puno tempa i brzine koji je naravno nosio i pogreške. U samo pet minuta vidjeli smo pet pogodaka. Na Lokomotivinoj strani odličan ulazak u utakmicu imala je vratarka Antonija Mamić i uspjela je skupiti tri obrane u sedam minuta. Podravka Vegetu vukla je kao i u polufinalu, Katarina Pandža. 

Prvu četvrtinu igralo se pogodak za pogodak. Prednost se selila s jedne na drugu stranu. Tek na isteku te četvrtine Lokosice su uspjele podići svoju prednost na plus dva (7:5). I klupa Podravkašica odmah je reagirala te pozvala minutu predaha. Bilo je to razdoblje koje je obilježila Kristina Prkačin svojim dalekometnim projektilima. Od sedam pogodaka zagrebačkog sastava, četiri su bila njezino djelo.

Podravka je očigledno dobro iskoristila minutu odmora jer je odmah nakon povratka zabila tri pogotka za redom i preuzela vodstvo (7:8). Naravno da je nakon toga reagirala klupa Lokomotive i zatražila svoju minutu za razgovor. I to je bila dobra odluka jer je prednost ponovno vraćena. Ana Malec je svojim ulaskom i sjajnim kretnjama unijela dosta nereda u obranu Podravka Vegete. Podravka je stoga, na nju morala gurnuti svoju najbolju obrambenu igračicu Saru Šenvald. 

Ravnotežu ili preuzimanje vodstva Podravka Vegeti osiguravala je sjajna Josipa Mamić. Ona je u prvom dijelu imala učinak pet od pet. Dobrim dijelom zahvaljujući upravo njoj, to poluvrijeme završeno je s minimalnom prednosti sastava iz Koprivnice (13:14).

Podravkašice su drugi dio otvorile s tri pogotka u nizu i digle svoju prednost na četiri razlike. I time dobile priliku ne samo na poneku pogrešku, već prije svega, veliku dozu samopouzdanja. Lokomotiva je odmah reagirala i iskoristila svoju drugu minutu predaha.

Prednost koju je sastav iz Koprivnice stvorio u vrlo kratkom razdoblju unijela je, sasvim očekivano, dosta nervoze kod igračica Lokomotive. Njihova klupa nije tako „široka“ da bi na njoj našli nekoga tko će se priključiti prvom strijelcu Kristini Prakačin pa je posljedica svega toga bio rast tehničkih pogrešaka zagrebačkog sastava. Podravka je nakon deset minuta igre u nastavku već  bila na sedam pogodaka viška. Utakmica je polako bježala Lokomotivi pa je Vedran Krkač morao pozvati i svoju treću minutu predaha, da pokuša primiti djevojke i vratiti ih u igru.

Uspjela je Lokomotiva nakon dugo vremena povezati dva pogotka u nizu i od minus osam doći na minus šest. Sada je klupa Podravke uzela svoju minutu za razgovor, ali ideja je zapravo bila prekinuti ritam igre i porast vjere kod suparnica da se mogu vratiti u utakmicu.

I odgovorila je Podravaka s dva pogotka za redom i opet podigla svoju prednost na osam pogodaka, a to znači da je mirno mogla odigrati preostalih deset minuta susreta. Stoga su priliku da osjete finale dobile i Katja Vuković i Hannah Vuljak, a Andrea Šimara zaigrala je na poziciji srednje vanjske. Ali se i brzo odustalo od te odluke jer je Lokomotiva povezala tri pogotka za redom i šest minuta prije kraja stigla na pet pogodaka zaostatka (25:30).

Premda su Lokosice dvije i pol minute prije kraja bile na četiri pogotka minusa, drame ipak nije bilo. Podravka je na iskustvo izvukla završnicu utakmice i na kraju slavila 33:29. S 13 pogodaka briljantna je bila Josipa Mamić. Devet je dala Katarina Pandža. Kod Lokomotive najbolja Kristina Prkačin s 10 pogodaka. Po pet pogodaka postigle su Ana Malec i Nikoleta Trunkova. 

HRVATSKI KUP: FINALE
LOKOMOTIVA ZAGREB – PODRAVKA VEGETA 29:33