Ruska historičarka: Republika Srpska bit će čvrsta država i centar srpstva na Balkanu

Da velikosrpska ideja nije umrla, nego je življa nego ikada, dokazuje retorika na dvodnevnom skupu u povodu obilježavanja 20. godišnjice Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), koji je jučer počeo u Banjoj Luci.

Načelima intelektualaca iz Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), poznatima po Memorandumu koji i dalje zagovara programe poput onoga “svi Srbi u jednoj državi”, svojim izjavama pridružila se i ruska akademkinja i historičarka Jelena Guskova, piše Dnevni avaz.

Ona je u jučerašnjem govoru RS proglasila državom i poput Slobodana Miloševića, koji je to učinio u praskozorje raspada Jugoslavije, najavila ujedinjenje “srpskih teritorija”.

“Republika Srpska bit će čvrsta država i centar srpstva na Balkanu, od kojeg će krenuti učvršćivanje svih srpskih teritorija”, kazala je Guskova, dodajući da manji bh. entitet predstavlja jak faktor i uporište cijele BiH za budućnost.

Predstavnik Istorijskog instituta SANU-a Slavenko Terzić rekao je da u BiH može nastati opasna kriza ako bude negirana politička volja srpskog naroda.