SAD Hrvatsku vide kao prirodnog vođu i strateškog partnera na europskom jugoistoku

bozinovic-gates-700

SAD Hrvatsku vide kao prirodnog vođu i strateškog partnera na europskom jugoistoku – izjavio je američki ministar obrane Robert Gates tijekom razgovora u Pentagonu s hrvatskim kolegom Davorem Božinovićem.

“SAD prepoznaje ulogu Hrvatske u promociji mira i stabilnosti u susjedstvu te je istaknuo kako SAD podupire da Hrvatska što prije završi pregovore s Europskom unijom jer na Hrvatsku se računa kao na glavnog promotora euroatlantskih vrijednosti prema ostatku regije”, reako je Robert Gates, . On je naglasio da Hrvatska zrelo istupa na međunarodnoj sceni te da američka vlada osobito cijeni spremnost hrvatskih vojnika na terenu.

A hrvatski ministar obrane ovako ocjenjuje susret u Pentagonu: “I Hrvatska i Amerika, a i NATO u cjelini, moraju u ovoj godini donijeti niz strateških dokumenata vezanih za dugoročni plan razvoja oružanih snaga. Trend je, inače, i u savezu i u Americi da se oružane snage transformiraju, da se ide u ozbiljnije reforme i to je ono što i hrvatska Vlada i ja kao ministar mislimo raditi ove godine.”

Hrvatske je postala važan čimbenik u regiji nakon pristupanja u NATO savez tako da ostale članice NATO-a smatraju da Hrvatska može biti od velike pomoći susjednim zemljama.

“Sjedinjene Američke Države vide Hrvatsku kao prirodnog vođu i strateškog partnera u regiji jugoistočne Europe. Mi to dokazujemo na svim područjima. Što se tiče obrambenog područja, upravo naše inicijative u kojima uključujemo i pripadnike i instruktore iz zemalja iz našeg okruženja pokazuju da Hrvatska zrelo pristupa pitanjima međunarodne sigurnosti i time šalje poruku – kad vojske surađuju onda se mnoge tenzije između zemalja spuštaju, a osim toga doprinosimo onome što je glavni cilj međunarodne zajednice u ovom trenutku, a to je stabilizirati jedno područje koje je generiralo najveće sigurnosne izazove u posljednjih nekoliko godina u svijetu”, kaže Božinović.

U Afganistanu je sada 319 hrvatskih vojnika, a tijekom 2011. bit će ih raspoređeno još 50, a vodit će međunarodnu školu za obuku lokalnih snaga. Naravno da se na sastanku u Pentagonu razgovaralo o Afganistanu, rekao je ministar Božinović.

“Naravno da se obuka Narodne vojske Afganistana ne odvija samo u učionicama, kao što je to rekao i predsjednik Josipović, nego se odvija i u realnom prostoru i životu. No naši se vojnici upravo za to i pripremaju. Oni izlaze na teren s pripadnicima afganistanske vojske, međutim oni su u zapovjedništvima i zapravo rukovode s njihovim operacijama na način da im ukazuju na greške … ukoliko je potrebno komuniciraju sa savezničkim zrakoplovstvom i tome slično… Dakle, oni izvorno nisu na prvoj crti, ali Afganistan je nesigurna zemlja i nitko u hrvatskoj vladi ne želi stvarati lažni dojam o tome da je Afganistan sigurno područje, jer da je tako onda tamo ne bi trebala međunarodna misija u kojoj je, u ovom trenutku, uključeno oko 50 zemalja svijeta” izjavio je hrvatski ministar.

Davor Božinović se u Washingtonu sastao i s predstavnicima tvrtke T&T Production, suorganizatorima sajma vojne opreme koji će se krajem ožujka održati u Splitu.

U Washingtonu boravi i šef hrvatske diplomacije Gordan Jandroković koji se danas susreće s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, a prije toga je razgovarao i s nekoliko zakonodavaca u Kongresu. Od tih susreta izdvajamo onaj sa senatorom Markom Begichem koji je obećao da će pomoći Hrvatskoj da se što brže ukinu vize za hrvatske građane koji dolaze u Sjedinjene Države.

Ministar Jandroković je, zajedno sa saborskim zastupnicima Ivanom Bagarićem i Miloradom Pupovcem, sudjelovao na tradicionalnom Molitvenom doručku, kojem je nazočio i američki predsjednik Barack Obama. [Izvori: Glas Amerike i MORH]