Šahovska legenda Gari Kasparov dobio hrvatsko državljanstvo

Jedan od najvećih šahista svih vremena Gari Kasparov dobio je danas hrvatsko državljanstvo. Povodom toga došao je u Banske dvore susresti se s premijerom Zoranom Milanovićem.

gari_kasparov
Kasparov je već godinama rado viđen gost u Hrvatskoj zbog svoje podrške za vrijeme ratnih godina, a državljanstvo je dobio zbog svog lobiranja za Hrvatsku i Vukovar 1991. godine, piše portal Dnevnik.hr.

Gari je početkom ove godine posjetio i hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića s kojim je odigrao partiju šaha.

“Posjetio me nekadašnji svjetski prvak, legenda svjetskog šaha Gari Kasparov. Tijekom Domovinskog rata pružio je veliku moralnu podršku Hrvatskoj. Danas je kandidat za predsjednika Svjetske šahovske federacije. Odigrali smo i partiju šaha, izdržao sam 33 poteza”, napisao je tada na svojem Facebook profilu predsjednik Ivo Josipović.

Gari Kimovič Kasparov rođen je u Bakuu, u Azerbajdžanu, 13. travnja 1963. godine. On je ruski šahovski velemajstor i svjetski šahovski prvak od 1985. do 2000. Smatra se najvećima šahistom svih vremena.

Kasparov je sa 21 godinom bio najmlađi igrač koji je igrao meč za prvenstvo svijeta. Nasuprot njega bio je Anatolij Karpov, svjetski prvak od 1974., s 33 godine na vrhuncu snaga.

Neobičnim spletom okolnosti, tijekom šest godina, Kasparov i Karpov odigrali su čak pet mečeva za svjetsko prvenstvo. Obojica su u to doba daleko nadmašili sve ostale svjetske šahiste. U tim su mečevima odigrali ukupno 144 partije.

Njihov prvi meč je najdulji meč u povijesti šaha, koji bi dugo vremena još to mogao ostati. Imao je izrazito neobičan tijek i još neobičniji završetak. Nakon pet mjeseci sovjetska se šahovska federacija tada odlučila na neobičan potez – zatražili su od predsjednika FIDE Florencia Campomanesa da meč prekine, jer su oba igrača potpuno iscrpljena.

Predloženo je da se meč poništi, te da se nakon šest mjeseci igra novi. Oba su igrača to prihvatila; obojica su kasnije tvrdila da su bili izmanipulirani. Karpov je svakako bio u krizi, a Kasparov je ipak još uvijek trebao dobiti tri partije, a da ne izgubi nijednu.