Sanader: Jadranka Kosor je naredila Mladenu Bajiću da me makne

“Živim od saborske mirovine i suprugine plaće. To je oko 20.000 kuna. Odvjetnici rade pro bono, dok ne dobijemo. Meni je zamrznuta sva imovina”, rekao je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

“Pitanje je je li to pravedno suđenje ako ne možete angažirati odvjetnike, vještake. Mi ne možemo angažirati vještake za neke stvari, jer je sve zamrznuto. Pitanje je je li ovo što radi DORH sve ustavno, da ne govorim da krše Konvenciju o ljudskim pravima koju je potpisala i Hrvatska”, rekao je Sanader.

Govoreći o aferama i optužnicama u kojima se on pojavljuje kao glavni lik, ustvrdio je da je riječ o lažima i zamjeni teza.

Konkretno, govoreći o tvrdnji da je koristio Vladi avion kako bi otišao u Beč isprobati frak, rekao je da je u Beč išao na sastanak s austrijkim kancelarom, a da je frak isprobavao u slobodno vrijeme.

“Bilo je logično, jer nisam imao svoj frak da ga odem isprobati pa da ga posudim ili kupim. Ne traje protokol 0 do 24, imate i slobodnog vremena. Radi se o zamjeni teza. Mediji kazu bio je tamo zbog fraka, obrnuto je; u slobodnom vremenu sam to iskoristio, nisam zbog toga bio tamo”, rekao je Sanader.

Svi govore je Ivo Sanader kriv jer se to očekuje od njih, rekao je bivši hrvatski premijer te ustvrdio: “Bajić je dobio politički nalog da me se makne i on sada mora ići do kraja, raditi prisilno pritisak na svjedoke”.

Na pitanje voditelja emisije Aleksandra Stankovića boji li se da će “još večeras opet završiti u Remetincu zbog ovih izjava”, Sanader je odgovorio: “Bajić flastificira zapise i neka me tuži za klevetu, ali to je istina!”.

Po Sanaderovim riječima, Bajić je nalog da njega progoni dobio od Jadranke Kosor: “Moji problemi počinju nakon 3.10. Kada je Kosor održala sastanak s Bajićem. Mladen Bajić je čovjek koji je pokrenuo ovo i koji u zadnje dvije godine pokušava stvoriti dojam ‘Ivo Sanader je kriv’. Možda zato što mi je poklonio dvije slike i dolazio kod mene doma pa me sada valjda zbog toga progoni.”

“Protiv mene se vodi sedam postupaka, ovdje se pokušava kvantitetom stvoriti kvaliteta, i time se pokušava stvoriti dojam da sam kriv. Mladen Bajić očito komunicira s novinarima i to u vrijeme kada su tajni dokumenti izašli u javnost”, ustvrdio je Sanader.

“U DORH-u postoji soba koja se zove ‘soba za rušenje Sanadera’, u kojoj sjedi četvero, petero ljudi za kompjuterima i mjesecima gledaju sve dokumente i računaju sve moje račune, a sve to nadgleda Bajić”, dodao je.

Govoreći o tome zašto je za svoju nasljednicu izabrao Jadranku Kosor, koja je, kako on tvrdi, kasnije naredila njegov progon, Sanare je rekao: “Bio je to logičan izbor. Bila mi je zamjenica u stranci, potpredsjednica Vlade. Bila je stalno sa mnom, znali što možemo očekivati. Bila je vrlo logičan izbor. Da nisam imao ovo iskustvo i da smo u srpnju 2009., objasnio bih vam to kao sada. S ovim iskustvom, kad gledam unatrag, pogriješio sam i kajem se što sam to učinio.”

Na pitanje gdje se vidi za pet godina, odgovorio je: “Vidim se u Zagrebu, u poslu koji sam pokrenuo nakon što sam otišao iz politike. Konzulting, savjetovanje. Ja sam nevin i to ću dokazati.”

Ipak, neće se vratiti u politiku, premda se u medijima ovih dana pisalo da hoće: “To da se vraćam u politiku su špekulacije, iz toga su isformulirali intervju da bi ispalo da neće Aco Stanković imati eksluzivu. Taj naslov nije točan, kao što nisam rekao da sam lukaviji od Milanovića. Ja sam Milanovića pobijedio, ali nikad ne bi omalovažavao protivnike. Nisam rekao da ću opet voditi Vladu i HDZ, niti da sam prejak za ovo društvo. Ja ovo društvo cijenim. Rekao sam da sam prejak za neke ljude koji su bili oko mene.”