Šarović: BiH nije spremna na ustupke, od 1. srpnja uvodi se carina na robu iz Hrvatske

mirko-sarovic“Bosna i Hercegovina nije spremna na dodatne ustupke Hrvatskoj kako bi joj se i nakon 1. srpnja omogućio izvoz roba na bosanskohercegovačko tržište pod postojećim povoljnim uvjetima”, izjavio je u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Odgovarajući na pitanja zastupnika o pripremama za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, postavljena tijekom aktualnog sata na zajedničkoj sjednici obaju domova Parlamenta BiH, ministar Šarović je istaknuo da je trenutačno najveća pozornost usmjerena na pregovore o dodatnom protokolu na trgovinski sporazum između EU-a i država članica zone slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), koju Hrvatska mora napustiti 30. lipnja.

Članstvo u CEFTA-i Hrvatskoj je osiguravalo bescarinski izvoz u članice te asocijacije, a nakon njezina ulaska u EU to više neće biti moguće.

“Hrvatska traži dodatnu liberalizaciju za oko 300 svojih proizvoda, no BiH je na poziciji da to neće dopustiti”, kazao je Šarović, dodajući da pregovori o tome idu vrlo teško.

Rekao je kako BiH ionako ima najniže stope carinske zaštite u regiji pa si ne može dopustiti odluke koje bi značile dodatno ugrožavanje domaće proizvodnje.

“Eventualni ustupci bit će mogući tek na temelju reciprociteta, a odluke o tome donosit će Vijeće ministara BiH”, kazao je Šarović.