Sastala se izaslanstva SDP-a BiH i HSP-a BiH

U sjedištu SDP-a u Sarajevu održan je sastanak izaslanstva SDP BiH i HSP BiH, koje su predvodili predsjednici Zlatko Lagumdžija i Zvonko Jurišić, a u središtu pozornosti našla su se programska opredjeljenja obje stranke, kao i viđenje budućnosti Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćio Centar za informitranje SDP-a BiH, Jurišić je ponovio da je za njegovu stranku Bosna i Hercegovina neupitna, ali da se mora promijeniti unutarnje uređenje zbog neravnopravnosti hrvatskog naroda prema druga dva konstitutivna naroda, kao i zbog prevelike i preskupe administracije.

Jurišić je istaknuo da se HSP BiH zalaže za cjelovitu promjenu Ustava na cijelom području BiH, te da najveću zapreku funkcionalnoj državi BiH predstavlja nerealiziranje aneksa 7 Daytonskog sporazuma posebno na području Republike Srpske. Također, Jurišić je naglasio da je jedan od prioriteta pravaša povratak Hrvata i Bošnjaka u RS, te da u SDP-u vidi partnera u ostvarivanju tog cilja.

Lagumdžija je naglasio da su građani Bosne i Hercegovine zaslužili jednu novu politiku koja će biti njima u službi, a ne kao do sada isključivo političkim elitama.

Spremni smo ući u obračun sa korupcijom i kriminalom i vjerujemo da HSP pripada grupaciji političkih partija sa kojom to možemo uspješno i učiniti. Najbrojnija potpora građana BiH SDP-u na proteklim izborima jasna je poruka da je pristupanje BiH EU i NATO-u, te obračun sa kriminalom i korupcijom i poboljšanje standarda života ono što građani BiH očekuju od nove vlasti, rekao je Lagumdžija.

Naglasio je da se kroz novo ustavno uređenje Bosne i Hercegovine mora postići institucionalna jednakopravnost naroda i građana na cijelom teritoriju, u skladu s najvišim europskim standardima.

Konstatirano je da postoji visok stupanj saglasnosti o ključnim pitanjima, čije je rješavanje preduvjet za pravedno uređenje BiH i bolji život običnog čovjeka, kao i to da obje stranke BiH vide kao buduću članicu EU i NATO-a.

Sugovornici su se također složili da treba žurno uspostaviti učinkovitu vlast na svim razinama, te su dogovorili konstruktivan odnos kada je u pitanju formiranje zakonodavne vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju Centra za informitranje SDP-a BiH. [hr]