Schwarz-Schilling: Beograd još nije odustao od velike Srbije

Christian Schwarz-Schilling, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i bivši član kabineta bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, kritizirao je u komentaru objavljenom u dnevnom listu “Süddeutsche Zeitung” aktualnu srbijansku politiku, optužujući Srbiju za destabiliziranje Bosne i Hercegovine i Kosova te njegovanje ideje o “velikoj Srbiji”.

“Beograd se još nije oslobodio nacionalističke i velikosrpske ideologije koja je u devedesetima prouzročila najveći genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata te raspad Jugoslavije”, piše Schwarz-Schilling.

On smatra da problemi Kosova i Bosne i Hercegovine ne leže u pomanjkanju dobre volje i “gluposti” političara ovih zemlja nego u “ideološkoj okoštalosti Srbije”.

“Srbijanska vlada s nevjerojatnom upornošću radi na tome da se politička ideja ‘velike Srbije’ ne dovodi u pitanje”, smatra Schwarz-Schilling. “Oni koji se toj ideji usprotive, poput Zorana Đinđića, bivaju smaknuti”.

Ugledni njemački demokršćanski političar istodobno Europsku uniju optužuje za popuštanje prema politici Beograda.

Schwarz-Schilling smatra da bi međunarodna zajednica najnovije dvije presude, one Međunarodnog suda pravde u Den Haagu (ICJ) o ispravnosti samoproglašenja Kosova neovisnim te britanskog sudstva koja je odbilo izručiti Ejupa Ganića Srbiji, trebala iskoristiti kako bi Beogradu dala do znanja da više neće tolerirati dosadašnju politiku.