SDA ipak nije izašao sa svojim prijedlogom za formiranje vlasti

Predstavnici SNSD-a, HSP-a, SDA, SDP-a, SDS-a, HDZ-a 1990, HDZ-a BiH, Narodne stranke radom za boljitak, SBBBiH te PDP-a zaključili su danas da još ne postoje nužni uvjeti za nastavak konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na današnji sastanak su bili pozvani predstavnici političkih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu, no neki se nisu odazvali

“SNSD i SDS nažalost, danas su odbili predložiti člana kolegija u Zastupničkom domu Parlamenta BiH što je bio korak za nastavak konstituirajuće sjednice. Mi smo tražili da se iznesu razlozi zbog kojih se bojkotuje konstituiranje Zastupničkog doma na što nismo dobili odgovor tako da je ovo jako zabrinjavajuća situacija koja bi mogla dovesti do raspada zemlje ukoliko u narednih nekoliko dana SNSD i SDS ne odustanu od blokade nastavka forminja vlasti na državnoj razini”, izjavio je nakon sastanka Mladen Ivanković Lijanović pitajuči (se): “Da li je to scenariji za odcjepljenje RS?”

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je nakon radno-konzultativnog sastanka, održanog u Zgradi institucija Bosne i Hercegovine, da predstavnici parlamentarnih stranaka nisu došli ni blizu dogovora o formiranju parlamentarne većine koja bi bila u stanju izabrati Vijeće ministara BiH.

“Sastanak predsjednika stranaka treba iskoristiti kako bi se došlo do političkog dogovora”, rekao je Ljubić novinarima, ocijenivši da nije isključena nijedna kombinacija kada je riječ o formiranju parlamentarne većine u BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako se ova stranka zalaže za formiranje parlamentarne većine na razini BiH koja će uključivati “uglavnom sve pobjedničke stranke i neophodnu podršku iz entiteta, te koja će osigurati adekvatnu etničku zastupljenost konstitutivnih naroda”.

“Parlamentarna većina koja se uspostavi mora imati etničku većinu, a ne samo matematičku”, rekao je Tihić BiH.

Naglasio je kako je stav SDA da u vlasti trebaju sudjelovati oba HDZ-a.

Prema riječima Denisa Bećirovića iz SDP-a, ova stranka bila je spremna da se sutra nastavi konstitutivna sjednica i završi konstituiranje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnik SDS-a Darko Babalj naglasio je da u ovoj stranci smatraju da razgovori nemaju alternativu i dodao da SDS i SNSD, koji imaju dogovor o zajedničkom nastupu na razini BiH, neće biti ti koji će opstruisati formiranje vlasti.

Adnan Terzić iz Saveza za bolju budućnost BiH izrazio je razočarenje današnjim sastankom, posebno što, iako je u javnosti bilo najavljivano, predsjednik SDA nije iznio novi prijedlog za formiranje vlasti.

“Dobili smo jasnu poziciju da izborni pobjednici ne mogu naći način da naprave parlamentarnu većinu”, zaključio je Terzić.

Beriz Belkić iz Stranke za BiH rekao je da je odgovornost za kašnjenje u formiranju vlasti na izbornim pobjednicima. Belkić ne vjeruje da će razgovor, koji bi do ponedjeljka, 17. siječnja, privremeni predsjedavajući Zastupničkog doma Adnan Bašić trebao obaviti s predsjednicima 13 parlamentarnih stranaka, dati rezultat.