SDP će ponuditi koaliciju SDA-u, HSP-u i Lijanovićima

Federalna TV, pozivajući se na neslužbene informacije, tvrdi da će SDP sutra SDA-u, HSP-u BiH i Narodnoj stranci za boljitak ponuditi programsku platformu kako bi se na entitetskom i državnom nivou krenulo u realizaciju proeuropskih i socijalnih reformi. Ili, kraće rečeno, predložit će im koaliciju i zajedničko formiranje vlasti.

FTV dodaje da od čelnika SDP-a nije uspjela dobiti dodatni komentar na ove navode, ali ističe da nije ni demantirana informacija da SDP vlast na svim razinama želi formirati sa SDA, Narodnom strankom Radom za boljitak i HSP-om BiH te ostalim političkim subjektima spremnim prihvatiti platformu proeuropske BiH.

Federalna TV to ne spominje, ali za formiranje vlasti na razini BiH SDP bi morao pridobiti SNSD, koji ima neke dogovore s HDZ-om BiH i podržava HDZ-ov stav da na čelu Vijeća ministara u narednom mandatu mora biti Hrvat.

I u tome ima podršku SNSD-a – dok SDP pravi planove da za partnere u vlasti uzme SDA, HSP i NS RB, Milorad Dodik iz Banje Luke poručuje “da mjesto predsjedavajućeg (Vijeća ministara) treba pripasti autentičnom pripadniku hrvatskog naroda”.

Budući da je i visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio da bi “po rotaciji koja je dogovorena 2002. godine Hrvat treba biti na čelu Vijeća ministara”. “Ranije je bila rotacija svakih osam mjeseci, pa je dogovoreno da se rotacija obavlja svake četiri godine. Bio je Bošnjak, Adnan Terzić predsjedatelj, potom Srbin, Nikola Špirić, sada treba biti Hrvat”, reako je Inzko u intervjuu “Glasu Srpske”.

To dalje znači da, ako SDP-u pođe za rukom složiti planiranu koaliciju, Zlatko Lagumdžija ne bi mogao biti premijer, nego vi trebao naći nekog “poštenog Hrvata” da, dakako – uz njegov sufliranja, obavlja taj posao. [HRijec]