SDP: Cilj HDZ-a je izazivanje sukoba i podjela BiH

SDP BiH priopćenjem je oštro osudio izjavu Ive Mire Jovića da će dva HDZ-a, u slučaju da SDP BiH ilegalno sazovu sjednicu Doma naroda federalnog Parlementa, primijeniti će najradikalnije mjere političkog prosvjeda, uključujući i proglašenje trećeg entiteta. SDP-ovci ističe da su i ranije bili “svjesni prikrivenih ciljeva rušitelja ustavnog poretka koji su se pod plaštom navodne borbe za ravnopravnost ustvari borili isključivo za očuvanje svojih privilegija i zaštitu vlastitog kriminala”.

“Svojom izjavom, jedan od ekskluzivnih predstavnika naroda, samo je neoprezno javno potpuno ogolio njihov konačni cilj izazivanje sukoba i podjela Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju koje je objavio Centar za informiranje SDP-a BiH.

SDP najavljuje da, zajedno sa potpisnicima platforme, neće pristati da Federacija BiH i njeni građani budu taoci “nezajažljive želje HDZ-a da uzurpira vlast”, da će stoga “nastaviti s aktivnostima na uspostavi vlasti na svim razinama u skladu sa rezultatima izbora, Ustavom i zakonom” te da će novoformirana vlast u Federaciji BiH, “usprkos njihovoj dosadašnjoj politici, sve građane, narode i sve kantone jednako tretirati i time pokazati svoju opredijeljenost za promjene u BiH”.

“Podsjećamo javnost da se isto pokušalo uraditi i 2001. godine. Taj pokušaj se završio tako da je tadašnji predsjednik HDZ-a, Ante Jelavić, sam priznao da je to bila velika pogreška, potom je pravomoćno osuđen i do danas se nalazi u bjekstvu. Bez obzira hoće li međunarodna zajednica reagirati, a morala bi, s obzirom na obavze koje proistječu iz Daytonskog mirovnog sporazuma, pokušaj podjele naše zemlje završit će slomom sudionika ovog rušilačkog projekta”, stoji na kraju SDP-ova priopćenja.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija pozvao je one koji blokiraju konstituiranje vlasti da im se pridruže, da konstituiraju vlast u BiH – prvo u Federaciji pa u BiH.

“Ako ne žele, želim im vrlo jasno kazati, 31. ožujka bit će proračun Federacije, Federacija će imati vladu. Da bi se to dogodilo, mi ćemo moći čekati još dva tjedna. Trećeg ožujka, ako ne dobijemo pozitivan odgovor, mi ćemo krenuti u konstituiranje Doma naroda, Zastupničkog doma, izabrati predsjednika i dopredsjednike Federacije, izabrati Vladu, usvojiti proračun i krenuti na posao, jer nećemo dozvoliti da se u zemlji kreira kaos od onih koji gube privilegije i moć”, rekao je Lagumdžija.