SDP i SDA zadovoljni, SBiH tvrdi da je OHR suspendirao Dayton i institucije BiH

SDP BiH izrazio je zadovoljstvo odlukom Valentina Inzka, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kojom je suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva vezane za konstituirajuću sjednicu Doma naroda federalnog Parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

“Drago nam je da je Ured visokog predstavnika prepoznao i riješio ovo pitanje do odluke Ustavnog suda kako ne bismo imali ovu dilemu je li Vlada legalna ili nije. Za nas ta dilema ne postoji, ali se u javnosti objektivno stvarala ovakvim pristranim ponašanjem Središnjeg izbornog povjerenstva BiH“, izjavio je potpredsjednik SDP-a BiH i novoizabrani federalni premijer Nermin Nikšić

SDA pozdravlja nalog OHR-a, ističući kako “da će ova odluka onemogućiti provođenje nezakonite ili, u najmanju ruku, sporne Odluke SIP-a te da će omogućiti nadležnom tijelu – Ustavnom sudu Federacije BiH – da iznese konačan stav o pitanju zakonitosti uspostavljanja vlasti u FBiH”.

Stranka za BiH pak u priopćenju objavljenom istom prigodom podsjeća na svoja ranija upozorenja i stavove kada je u pitanju djelovanje OHR-a.

“Stranka za BiH je više puta ukazivala da je praktično na djelu suspenzija Daytonskog sporazuma, a sada i institucija BiH, što BiH vodi u anarhiju. Podsjećamo da je visoki predstavnik u svibnju prošle godine, pozivajući se na političke, a ne pravne argumente, zatražio od Pravobranilaštva BiH da prestane s aktivnostima usmjerenim na knjiženje državne imovine na ime Bosne i Hercegovine, suprotno članu 1. Ustava BiH. Pri tome su derogirane i pravomoćne presude sudova u BiH što je bez presedana u demokratskoj praksi”, priopćeno je iz Stranke za BiH.