SDP: Kandidat za mandatara neće biti Anto Domazet

Najavu pojedinih medija prema kojoj će Socijaldemokratska partija BiH za mandatara Vijeća ministara BiH predložiti Antu Domazeta u toj su stranci demantirali. Damir Hadžić, šef Izbornog stožera SDP-a, kazao je za “Oslobođenje” da su ovakvi napisi pokušaj da se unese nemir, ali ne u SDP, već na cjelokupnu političku scenu u BiH.

On je dodao kako ime Ante Domazeta nikada nije figuriralo u smislu mandatara, te da se time priča o njemu kao novom predsjedavajućem Vijeća ministara, što se tiče SDP-a, završava.

“Ako mediji, poput ‘Dnevnog lista’, budu predlagali mandatara, možda se i obistine najave da će Domazet biti predsjedavajući Vijeća ministara. Međutim, naša najava mandatara kroz ime Zlatka Lagumdžije znači da se nećemo igrati sa voljom birača koji su u najvećoj mjeri ukazali povjerenje SDP-u, tražeći vladu koja će promijeniti stanje i približiti BiH euroatlanskim integracijama. Svako ime, osim službenog stava SDP-a, koje figurira u smislu mandatara, nije ništa drugo nego pokušaj da se unesu nemiri”, istakao je Hadžić.

Hadžić napominje da su izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o tome da mu Lagumdžija stoji na putu u najmanju ruku neutemeljene.

“Lagumdžija nikome ne stoji na putu. Čoviću na putu stoji većina građana BiH koji su se opredijelili i prepoznali kvalitet politike SDP-a. Ti građani žele promjene, a mi ćemo napraviti parlamentarnu većinu. Čović može sa Miloradom Dodikom probati napraviti većinu i treći entitet. Ali, SDP će stati na put novim podjelama zemlje”, naglasio je Hadžić.