SDP, SDA, HSP i NSRB usuglasili konačnu verziju platforme

SDP, SDA, Narodna stranka Radom za boljitak i HSP BiH usaglasili su konačnu verziju programske platforme koju je SDP ponudio početkom sedmice, javila je Federalna televizija, ističući da je informacija potvrđena iz SDP-a BiH. Taj dokument nije pretrpio značajnije izmjene i početkom sljedećeg tjedna trebao bi biti i potpisan.

Otvoreno, ali ne i službeno, SDP je pozvao i HDZ 1990 da sudjeluje u vlasti, ali bez HDZ-a BiH, javlja FTV, ističući da SDP i dalje ostaje pri tome da na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bude Zlatko Lagumdžija.

Kako doznaje Federalna TV, u prihvaćenoj platformi definirani su budući zadaci nove vlasti, te usuglašene osnove za formiranje vlasti u Federaciji i zajednički nastup u institucijama BiH, ubrzanje procesa euroatlantskih integracija, rješenje pitanja vojne i državne imovine, popis stanovništva, definirani su politički i ekonomski prioriteti.

Kad je riječ o jednakopravnosti naroda, osobita pažnja bit će usmjerena ka rješenju pitanja neizravnog izbora članova Predsjedništva BiH, odlučivanja u entitetskim vladama kao i u Vijeću ministara BiH, uvođenju principa rotacije na ključnim položajima i adekvatnoj zastupljenosti svih naroda u javnim preduzećima i organima javne uprave. Posebnim dokumentom bit će precizirana raspodjela funkcija.

SDP odbacuje medijske špekulacije koje govore o navdnoj ponudi da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz HDZ-a 1990 ukoliko ta stranka prihvati sudjelovanje u vlasti, kao i magađanja da su ponudili i četiri moguća imena za predsjedavajućeg Vijeća ministara – Božo Ljubić, Martin Raguž, Damir Ljubić ili Stjepan Krešić.

Mi ne možemo raspravljeti ili prihvaćati samo ponude za određene funkcije, mi možemo sklopiti sporazum o koaliciji i nakon toga vidjeti kome će koja funkcija pripasti. U ovom slučaju ne možemo ni prihvatiti ni odbiti tu navodnu ponudu, kaže Veso Vegar, v. d. glavnog tajnika HDZ-a 1990. On tvrdi da HDZ 1990 službenu ponudu iz SDP-a još nije dobio i da o njoj znaju samo iz medija.

Opet neslužbeno – buduće ustavne promjene u BiH osnova su programske platforme SDP-a zasnovane na takozvanom travanjskom paketu iz 2006. godine, koji bi, eventualno, bio izmijenjen novim prijedlozima.