SDP-u prijeti milijunska kazna – nije objavio financijski izvještaj za 2012.

zoran-milanovic-sdpSocijaldemokratska partija Hrvatske, vodeća stranka vladajuće koalicije, nije objavila financijski izvještaj za 2012. na svojim internetskim stranicama te bi mogao ostati bez čak pet milijuna kuna.

Obaveza objavljivanja izvještaja, kao i sankcije u slučaju nepoštovanja te obaveze, proizlaze iz Zakona o financiranju političkih aktivnosti.

Prema tom zakonu, stranke i nezavisni zastupnici dobivaju novac iz državnog proračuna za financiranje svojih aktivnosti sukladno broju osvojenih zastupničkih mjesta u Saboru, no zauzvrat su obavezne transparentno poslovati i objavljivati nekoliko vrsta izvještaja godišnje na svojim stranicama te ih podnositi Državnom uredu za reviziju ili Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), piše Večernji list.

Detaljnim pregledom SDP-ove stranice može se vidjeti da SDP tu obavezu nije ispunio, što je potvrdila i glasnogovornica Ivana Grljak, no situaciju je objasnila izvanrednim okolnostima.

“Nismo stavili izvještaj na web jer je odgovorna osoba imala iznenadnih zdravstvenih problema. O svemu su obaviješteni Državni ured za reviziju i DIP te je dogovoreno da će izvještaj biti stavljen u ponedjeljak”, rekla je Grljak.

Sankcija za neobjavljivanje izvještaja do 1. ožujka gubitak je tromjesečnog iznosa od svote koju stranka dobiva iz državnog proračuna. S obzirom na to da je za 2013. SDP-u pripalo 20,4 milijuna kuna, nije teško izračunati da bi vodeću vladajuću stranku ta pogreška trebala stajati 5,1 milijun kuna.