Sejfudin Tokić: Za Bošnjake je ovaj popis stanovništva najvažnije pitanje u proteklih 100 godina

sejfudin-tokicPopis stanovništva za Bošnjake najvažnije je pitanje u proteklih 100 godina, izjavio je Sejfudin Tokić, koordinator Koalicije nevladinih organizacija ”Bitno je biti Bošnjak”, u nedjelju u Sarajevu na skupu povodom različitih izjava predstavnika državnih struktura i nevladinih organizacija vezanih za popis stanovništva 2013. godine.

Koalicija smatra da se u javnosti pojavio veliki broj nevladinih organizacija koje za cilj imaju zbunjivanje naroda u vezi popisa stanovništva, te smanjenje broja Bošnjaka u BiH koji, kako pokazuju procjene statističkih institucija, trenutno ima 55 posto.

“Značaj regularnog popisa stanovništva je od velikog značaja i imat će dalekosežne posljedice za ustavnopravno uređenje BiH i njenu budućnost i to na način da što bude više Bošnjaka na popisu toliko će BiH biti stabilnija i toliko će europska demokratska budućnost naše zemlje biti izvjesnija”, smatra koordinator Koalicije Sejfudin Tokić.

Pretpostavka za građansku državu BiH jest afirmacija općeg demokratskog prava po kojem jedan čovjek predstavlja jedan glas.

A pretpostavka za ostvarivanje općeg ljudskog prava jest i realno oslikavanja etničke strukture popisa u listopadu, uz obvezu poštivanja svih međunarodnih konvencija, načela i standarda prava svih naroda i nacionalnih manjina, istaknuto je tijekom današnjeg skupa.

Iz Koalicije smatraju da je popis stanovništva za Bošnjake najvažnije pitanje u proteklih 100 godina, i kako navode, iznenađeni su izjavom ministra Damira Hadžića koji navodi da je popis tehničko pitanje.
Također, navode da se plaše i izražavaju otvorene sumnje da ustavne promjene i inicijativa za preustroj FBiH, koja je ideja Američkog veleposlanstva, jedna zamka koja ima za cilj teritorijalne podjele FBiH između Bošnjaka i Hrvata i smanjivanju životnog prostora za Bošnjake, pri čemu se ”podrazumijeva” da je RS ekskluzivni teritorij srpskog naroda.

Tokić smatra da bi u tom slučaju došlo do ”palestinizacije” bošnjačkog naroda.
Naglašena je i važnost dolaska bh. dijaspore, uz objašnjenje da su se izjašnjavanja putem interneta i pošte pokazala nepouzdanim.

“Mi ovom kampanjom ne pozivamo Srbe i Hrvate da se vrate bošnjaštvu, nego pozivamo samo sve ljude, institucije i građane da omoguće da se svatko izjasni onako kako želi i da bez lažnih kampanja i zbunjivanja pokušavaju ostvariti ono što nije uspjelo genocidom”, rekao je Tokić.