Šeks i Lesar: Ukinite i Josipoviću pravo na povlaštenu mirovinu

Hrvatska je vlada u četvrtak donijela, a Sabor već u petak u dnevni red uvrstio zakonske izmjene kojima se ukidaju povlaštene mirovine saborskim zastupnicima, članovima Vlade i sucima Ustavnoga suda.

Kako sada stvari stojeć u srijedu će se održati saborska rasprava, a u petak i prihvaćanja zakona o ukidanju toga, kako bi rekli političari iz vladajuće koalicije, kamenčića koji jako žulja hrvatske građane.

Ali sad se pojavila nova, i to, kako kaže oporba, kamenčina, koja posebno žulja laburiste. Dragutin Lesar, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada, je, naime, izjavio: “Postoji još jedan korisnik ili mogući korisnik takve mirovine, a to je predsjednik Republike. Smatram da i taj zakon treba mijenjati.”

Podržao ga je i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, rekavši da predsjednika Ivu Josipovića “ne bi trebalo izuzimati iz kruga dužnosnika za koje se najavljuje ukidanje tzv. povlaštenih mirovina”.

“Jednak bi tretman morao vrijediti za sve dužnosnike”, rekao je Šeks te dodao: “Predsjednik bi, ako se zauzima za ravnopravnost i jednakost, trebao otkloniti ponudu da bude izdvojen iz kruga dužnosnika koji neće imati pravo na povlaštenu mirovinu.”

Inače, čak 46 zastupnika iz prethodnog saziva zatražilo od Sabora potvrde o trajanju mandata, što upućuje na to da su od Zavoda za mirovinsko osiguranje zatražili umirovljenje, među kojima i sedam zastupnika izabranih u novi saziv Sabora: HDZ-ovci Vladimir Šeks, Stjepan Milinković, Ivanka Roksandić i Ana Lovrin, HDSSB-ovac Boro Grubišić te zastupnici manjina Deneš Šoja i Furio Radin.

Njima je taj papir omogućio da se umirove na jedan dan i ponovo vrate u Sabor te na taj način osiguraju povlašenu mirovinu po starom zakonu.