Serwer: Treba istražiti je li srbijanska služba sigurnosti pomagala Hadžiću

“Uhićenje Gorana Hadžića je dobra vijest za sve – za Srbiju, susjede Srbije, za Europu, Sjedinjene Države… To nije dobra vijest, pretpostavljam, samo za Gorana Hadžića” – rekao je srpskoj redakciji Glasa Amerike Daniel Serwer, američki stručnjak za Balkan koji predaje na sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu.

Daniel Serwer je izjavio da bi želio vidjeti solidnu istragu u srbijanskim službama sigurnosti kako bi se ustanovilo tko je sve ove godine pomagao Goranu Hadžiću i, prije njega uhićenom Ratku Mladiću.

Upitan ima li dojam da Srbija posljednjih godina ulaže ozbiljne napore da se othrva s naslijeđem nedavne prošlosti i postane manje nacionalistička, Serwer je rekao da je to samo djelomično točno. “Postoje političari, i to ne samo u ekstremnim strankama, koji su i dalje vrlo nacionalistički nastrojeni”, smatra ovaj američki stručnjak, koji je za rata u bivšoj Jugoslaviji bio američki diplomat. No, postupno, kaže Daniel Serwer, oni gube prostor i u prvi plan dolazi pro-europski nastrojeni političari. [voa]