Silajdžić u pismu Tadiću: BiH i SRJ nisu sklopile sporazum o mirnom povlačenju JNA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je pismo predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, u kojem ga je službeno obavijestio da navodni sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA nikada nije postignut, priopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Činjenica koju Silajdžić ističe u svom pismu važna je stoga što Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Iliju Jurišića proglasilo krivim za “kršenje” tog navodnog sporazuma i zbog toga ga osudilo na kaznu od 12 godina zatvora.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva nije do sada objavio ovo pismo koje je za cilj imalo upoznati predsjednika Tadića s ovim činjenicama, no budući da je to pismo danas objavljeno u beogradskim medijima, objavljeno je priopćenje u kojemu stoji:

“S obzirom da se aktima pravosudnih organa Republike Srbije Bosni i Hercegovini spočitava sklapanje takvog sporazuma, predsjedavajući Predsjedništva BiH je imao obavezu predsjednika Republike Srbije na službeni način obavijesti o nepostojanju takvog sporazuma. Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je nakon detaljne istrage došao do niza dokaza da navedeni sporazum nikada nije postignut.

Nadalje, g. Milan Petrović, koji je bio tužilac u slučaju Jurišić je u unakrsnom ispitivanju pred londonskim sudom u slučaju Ganić jasno priznao da nije postignut navedeni sporazum, što je vidljivo iz stenograma njegovog svjedočenja te i iz same presude tog suda.

Institucije Republike Srbije su na ovaj način pokušale nametnuti Bosni i Hercegovini nepostojeću međunarodno-pravnu obavezu, te su također prekršile pravo g. Jurišića na fer i pravično suđenje koje mu je zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Dobrosusjedske odnose je moguće imati samo ukoliko pravosudne institucije Republike Srbije tretiraju sve građane Bosne i Hercegovine na istinski nepristran način i u skladu sa pravnim poretkom EU. Ukoliko Republika Srbija ne prihvata takav odnos i nastavi sa dosadašnjom praksom, Bosna i Hercegovina će svoja i prava svojih građana nastaviti aktivno i uspješno štititi na međunarodnom nivou.”