SIP otkrio 20 lažnih nezavisnih kandidata, zapravo su bili kandidati NSRB-a

Središnje izborno povjerenstvo BiH poništit će ovjeru sudjelovanja na lokalnim izborima za 20 nezavisnih kandidata u općinama Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje zbog lažnog predstavljanja, piše Oslobođenje.

Istragom je utvrđeno kako je korespondencija sa SIP-om BiH u vezi s ovjerom za sudjelovanje na lokalnim izborima 2012. obavljana sa faksa Narodne stranke Radom za boljitak, čime su se, prema stavu te državne institucije, kandidati lažno predstavljali kao nezavisni, a zapravo se radi o predstavnicima NSRB-a, čime su postupili suprotno odredbama člana 7.3. stav 2. Izbornog zakona BiH. To su, naime, trebali u skladu sa zakonskim odredbama obavljati iz svojih sjedišta.

Uvidom u odluke o ovjeri kandidacijskih listi za vijećnike u općinskim vijećima Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje, SIP je utvrdio da su lažni nezavisni kandidati kao svoje sjedište (za cjelokupnu korespondenciju koja se vodi tijekom izbornog perioda) prijavili isti kontakt-broj faksa (039/704-204), te da su prijavljeni na jednoj adresi koja je u stvarnosti vlasništvo NSRB-a.

Objavljena su i imena lažnih nezavisnih kandidata: za Općinsko vijeće Široki Brijeg to su Josip Sabljić, Ivan Grbešić, Mario Slišković, Branko Hrkać, Ružica Kopilaš, Mario Miličević, Ana Kraljević, Dragan Bokšić, Sandra Pinjuk i Jure Ivanković.

Kao lažni nezavisni kandidati za Općinsko vijeće Grude otkriveni su Ljilja Majić, Lidija Bošnjak, Josip Jurčić, Anto Rašić, Dalibor Dujmović, za Općinsko vijeće Ljubuški: Mateo Vučić, Danijela Sabljić, Zdenko Mandić, Ivana Petrović, a Općinsko vijeće Grude Iva Buljan.