Škabrnja – zločin bez kazne

U Škabrnji je obilježena 19. godišnjica stradanja Škabrnjana u Domovinskom ratu. I Prvi su put na komemoraciji škabrnjskim žrtvama bili predsjednik države Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

Predstavnice Udruge žena Domovinskog rata u podnožje crkve Blažene Djevice Marije posložile su 86 crnih vreća s pločicama na kojima su imena stradalih. Na taj su način državni vrh željele upozoriti da je za zločine u tome malom ravnokotarskom mjestu kaznu odlužila samo jedna osoba.

Osim Zorane Banić, koja je pravomoćno osuđena i odslužila je zatvorsku kaznu od 6 godina, nitko od nalogodavaca strašnoga zločina nije priveden. Sedamnaest počinitelja zločina osuđeno je u odsutnosti, ali nitko od njih još nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

U vezi s pritužbama o neosuđenima za zločin u Škabrnji, predsjednik Ivo Josipović rekao je okupljenima kako nema mira bez pravde te kako nije dovoljno da zločinci budu osuđeni u odsutnosti. “Vi Škabrnjani pobijedili ste u ratu dva puta – jednom kada ste otjerali neprijatelja i drugi put kada ste zaželjeli mir. Dužnost je sviju nas u Hrvatskoj da zločin ne padne u zaborav, a pobjeda koja je ovdje ostvarena je stup na kojem se treba graditi mirotvorstvo”, rekao je predsjednik Josipović.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor rekla je kako od Vukovara do Škabrnje na 143 mjesta masovnih grobnica još tražimo 1024 branitelja i civila.

Misu zadušnicu u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Poručio je kako listopad i studeni 1991. ne smijemo nikad zaboraviti jer su to bili mjeseci stradanja ne samo Škabrnje već cijele Hrvatske. U kripti crkve prikazan je film Sjećanje na stradanja Škabrnje. Nakon toga položeni su vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice. U nazočnosti najviših državnih dužnosnika na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji održana je središnja komemoracijska svečanost.

Prije 19 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa slomili su otpor slabo naoružanih branitelja. Okupirana je Škabrnja. U tom ravnokotarskom mjestu ubijeni su žene, djeca i starci.

Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. [hrt]