Skandal: Srbija će odlikovati sudionike ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu

Odluka srbijanskog ministarstvo obrane o dodijeli novih spomen-medalja koje će se uručivati sudionicima ratova tijekom 90-tih godina, izazvala je oštre rekacije u Hrvatskoj i BiH.

Igor Jovičić, državni tajnik u ministarstvu obrane, rekao je, nakon oštrih reakcija iz susjednih zemalja, da su u pitanju spomen-medalje za određeno razdoblje sudjelovanje u vojnim akcijama.

“Medalje u istim ili sličnim kategorijama dodjeljuju se u svim vojskama i ne postoji niti jedan razlog da se takve medalje ne dodijeljuju i pripadnicima naše vojske”, izjavio je Jovičić za Deutsche Welle.

Medalje će, kako je pojasnio, biti dodijeljene za sudjelovanje u borbenim djelovanjima na teritoriji SFRJ, SRJ i Srbije, i to profesionalnom pripadniku vojske, ako je sudjelovao u borbenim djelovanjima u razdoblju od 26. lipnja 1991. do 19. svibnja 1992., od 23. ožujka 1998. do 26.lipnja 1999. ili od 23. ožujka 2001. do 30. lipnja 2001.

Uvjet je također da protiv vojnika nije vođen disciplinski postupak zbog teže povrede vojne discipline, kazneni postupak ili postupak zbog kaznenog djela za koje se tereti po službenoj dužnosti, te da nije osuđivan za takva djela pred nadležnim sudom u Republici Srbiji ili drugim međunarodnim sudom, pojasnio je Jovičić u izjavi za Deutsche Welle.

Prema ovoj vremenskoj odrednici, medalje mogu dobiti vojnici koji su sudjelovali u svim većim akcijama u Hrvatskoj, početkom rata do trenutka povlačenja JNA s prostora BiH i vojnici koji su sudjelovali u operacijama na Kosovu do potpisivanja mirovnog sporazuma nakon NATO bombardiranja.

Na ovu odluku reagiralo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova koje je uputilo zahtjev veleposlaniku u Srbiji da ispita najave o dodjeli medalja, dok službenih reakcija iz Bosne i Hercegovine još nema, ali ih ima u javnosti.

“Dnevni avaz” je tako, objavio da bi, temeljem navedenih kriterija, među odlikovanim mogli biti Ratko Mladić, Milutin Kukanjac, Milan Aksentijević, Momčilo Perišić…

“Avaz” je objavio i izjavu predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale BiH Amora Mašovića, koji je imao priliku vidjeti brojne dokaze zločinaca iz Srbije, te tvrdi da Srbija ovim potezom potvrđuje samo ono što već dugo negira – da je bio agresor na BiH.

“Ovo je samo jedan od niza priznanja Srbije da je sudjelovala u agresiji na BiH i Hrvatsku. Mada ima i puno jasnijih dokaza, počevši od platnih spiskova, očevidaca koji su vidjeli avione i tenkove koji iz Srbije dolaze u BiH, pa do grobnica i logora u Srbiji. Srbija u posljednjih nekoliko godina stalno sama sebi zabija golove, a i ovo je jedan od tih autogolova”, izjavio je Mašović za “Dnevni avaz”.