SKANDAL: Znanstvenik bolesnom Bozaniću poručio ‘Umri, zli ku**n sine!’

skandal-bozanic

Paul Stubbs, znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta, podnio je ostavku na mjesto člana Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj zbog neumjesnog komentara o bolesti kardinala Josipa Bozanića.

Naime, on je podijelio članak Index.hr-a na Facebooku i uz njega napisao ‘Die you evil S of a B!’, što bi u prijevodu bilo ‘Umri, zli ku**n sine!’. Stubbs se sada na istoj društvenoj mreži i ispričao, piše 24sata.hr.

– U četvrtak sam na svojem Facebook profilu objavio sadržaj koji je izazvao dosta pažnje. Bezrezervno se ispričavam za komentar koji je u potpunosti neprihvatljiv. Iako se radilo o impulzivnoj i trenutnoj reakciji, komentar je netolerantan i svatko ga ima pravo osuditi. Izuzetno je važno održavati kulturu dijaloga među ljudima različitih mišljenja. Moj je komentar prešao svaku granicu u održavanju kulture dijaloga i mogu samo tražiti oprost. U potpunosti prihvaćam svoju grešku i više nikad neću takvo što napraviti – napisao je.

Od njegovog komentara o Bozaniću ogradio se i Ekonomski institut, Zagreb koji je u svojem priopćenju napisao kako Stubbsov istup smatra krajnje neprimjerenim i nedostojnim važne uloge akademske zajednice u društvu.

– Ovim putem obavještavamo javnost da je znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta Zagreb, dr.sc. Paul Stubbs, danas podnio ostavku na mjesto člana Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Dr. Stubbs je javno izrazio duboko žaljenje zbog komentara iznesenog na društvenoj mreži o kardinalu Josipu Bozaniću. Taj je komentar nespojiv s funkcijom i dužnostima člana Nacionalnog vijeća i stoga dr. Stubbs podnosi ostavku na članstvo u navedenom tijelu.
Ekonomski institut, Zagreb osuđuje svaki vid komunikacije koji se može okarakterizirati kao vrijeđanje i omalovažavanje drugih osoba i institucija, govor mržnje, poticanje na nasilje i diskriminaciju te se ovim putem ograđuje od istupa dr. Stubbsa. Ekonomski institut, Zagreb svaki takav istup smatra krajnje neprimjerenim i nedostojnim važne uloge akademske zajednice u društvu – piše na Facebook stranici Ekonomskog instituta.

Prema pisanju Večernjeg lista, ostavka Paul Stubbsa dolazi nakon što je udruga Vigilare prva javno istupila otvorenim pismom u kojem su zatražili od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da se “javno ogradi od tog skandaloznog i zastrašujućeg istupa i opozove g. Stubbsa iz članstva Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj”.

Paul Stubbs nije bio jedini koji je na krajnje neprimjeren način reagirao na vijest o bolesti kardinala Bozanića. Primjerice, na Facebook stranici Antifašistički vjesnik osvanula je vrlo ružna objava u kojoj se administratori naslađuju viješću da je Bozanić završio u bolnici.

Naime, na vijest o zdravstvenim problemima kardinala Bozanića, Antifašistički vjesnik je objavio: “Umri Josipe ti to možeš!”