Skandalozna presuda: Proglašen krivim za ratni zločin i osuđen na novčanu kaznu!

Atifa-KrkalicKantonalni sud u Zenici prihvatio je molbu Atifa Krkalića, umirovljenog policajca iz Tešnja, da mu se kazna jednogodišnjeg zatvora za ratne zločine u Jelahu zamijeni novčanom kaznom.

Krkalić je ostavljen je rok od mjesec dana da plati novčanu kaznu od 36.000 KM umjesto jednogodišnje kazne zatvora na koji je osuđen zbog maltretiranja civila srpske nacionalnosti 1992. godine u Jelahu (općina Tešanj), objavio je BIRN – Justice Report.

Dan zatvora, kako stoji u odluci Kantonalnog suda u Zenici, bit će izjednačen sa 100 KM. Stoga, ako ne uplati cjelokupan iznos, ostatak vremena će provesti u zatvoru.

U Krkalićevom zahtjevu za zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom se navodi da je “obiteljski čovjek, da se pokajao i korektno se držao tijekom postupka, a počinjeno djelo nije proizvelo štetne posljedice”. Kantonalno tužiteljstvo nije se protivilo ovom zahtjevu.

Kantonalni sud u Zenici je u odluci istaknuo da se “novčanom kaznom postiže svrha kažnjavanja, da se radi o starijoj osobi koja nije ranije osuđivana, da je od počinjenja djela prošlo puno vremena te da po oštećena lica nisu nastupile trajne i neotklonjive štetne posljedice”.

U svibnju prošle godine, Kantonalni sud u Zenici proglasio je Atifa Krkalića, nekadašnjeg policajca iz Tešnja, krivim za zločine nad civilima i osudio ga na godinu dana zatvora.

Krkalić je proglašen krivim da je fizički maltretirao tri civila srpske nacionalnosti prilikom ispitivanja o posjedovanju oružja u lipnju i sepnju 1992. godine u ugostiteljskom objektu “LM” u Jelahu.

Prikom izricanja presude, Kantonalni sud je odredio “maksimalno ublaženu kaznu zatvora” jer se Krkalić korektno držao tijekom suđenja, te da je obiteljski čovjek.

“Sud je imao u vidu da oštećeni nisu bili duže zadržavani i da nisu pretrpjeli teže tjelesne povrede, mada je nesumnjivo da su u to vrijeme bili fizički maltretirani i da su pretrpjeli tešku bol”, navodi se u presudi.