SNSD je odlučio: Predsjednica Vlade RS bit će Željka Cvijanović

zeljka-cvijanovicPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je Željka Cvijanović dobila opću podršku u okviru SNSD-a i koalicionih partnera da bude mandatarka za sastav nove Vlade RS-a.

Nakon što je potvrdio da mandat povjerava Željki Cvijanović, Dodik je na konferenciji za novinare izjavio kako vjeruju da će ona uspjeti novu Vladu uspješno približi narodnim problemima te da će se nova izvršna vlast suoči s ekonomskim izazovima, pokazati svoju socijalnu osjetljivost i nastavi s projektima infrastrukture i podrške gospodarstvu.

POVEZANO:
Vlada RS podnijela ostavku, Džombić pojasno: Izgubio sam povjerenje Dodika i SNSD-a

Od buduće premijerke očekuje da će nastaviti jačati politički subjektivitet RS-a, u skladu s Ustavom RS-a i važećim zakonima, Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH te da će odgovori Vlade na izazove socijalne i ekonomske prirode biti veoma efikasni.

Od nje očekuje i da će se u vremenu koje dolazi uspješno nositi s problemima vezanim uz poziciju BiH te nastviti s predanim radom na približavanju Europskoj uniji.

Dodik je dodao da RS promjene u izvršnoj vlasti provodi tako da se ne izaziva ni politička ni institucionalna kriza.

Željka Cvijanović izjavila je večeras da će raditi u najboljem interesu RS-a te da u potpunosti svjesna težine povjerenog joj zadatka.

Najavila je da će u najkraćem roku predložiti sastav i program nove Vlade, ističući da se već znaju imena novih ministara.

“Svjesna sam i svih složenih procesa kojima smo izloženi, svih teških ekonomskih prilika u kojima se nalazimo. Svjesna sam da i vrijeme krize u kojem živimo zahtjeva i pojačanu razinu inicijative i da određena strateška planiranja moraju biti kombinirana s određenim mjerama koje će imati ciljane efekte”, kazala je Cvijanović.

Naglasila je i da je očuvanje ustavne pozicije RS-a jedan od prioriteta, a da unaprjeđenje i poboljšanje entitetskog imidža “ostaju trajno opredjeljenje“ Vlade RS-a.

Buduća premijerka Željka Cvijanović je rođena 1967. godine u Tesliću. Završila je Filozofski fakultet – Odsjek za engleski jezik i književnost u Sarajevu, kao i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava i odbranila rad pod nazivom “Međunarodno-pravni položaj Evropske unije“.

Radila kao asistent u Misiji Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) (EUMM), bila je savjetnik predsjednika Vlade Milorada Dodika za europske integracije i suradnju s međunarodnim organizacijama i šef Kabineta premijera, a vodila je i Jedinicu za koordinaciju i europske integracije.