Španjolci u panici, evo kako pokušavaju onemogućiti referendum u Kataloniji

katalonija-prosvjed
Težnje Škotske da postane neovisna, poput težnji Katalonije, potkapaju europski duh, rekao je u srijedu šef španjolske vlade Mariano Rajoy, dan prije škotskog referenduma.

“Svi u Europi vjeruju da su ti procesi krajnje negativni”, rekao je Rajoy zastupnicima i istaknuo gospodarske razloge. “Ti procesi su mine za europski duh, jer je Europa zamišljena da bi integrirala države, a ne da ih podijeli”, dodao je Rajoy, piše  Jutarnji.hr.

Upozorio je da neovisna Škotska ne bi mogla očekivati brzo stupanje u članstvo Europske unije, a njegov ministar vanjskih poslova José Manuel García-Margallo je dodao da bi škotska secesija predstavljala katastrofu. ‘Došlo bi do balkanizacije koju u Europi trenutno nitko ne priželjkuje. ‘Ujedinjeno bi Kraljevstvo bilo oštećeno, a njegov političko-ekonomski prestiž u svijetu ugrožen, a Europska unija treba Ujedinjeno Kraljevstvo’, rekao je španjolski šef diplomacije.

Na njega se potom nadovezao premijer Rajoy tvrdnjom da je u razgovorima s predstavnicima svih 28 zemalja članica EU zaključio da ni kod koga nema nimalo entuzijazma zbog mogućnosti škotskog osamostaljenja i sličnih ideja jer je to ‘loše za regiju o kojoj govorimo, za državu i za Europsku uniju u cjelini’.

‘Takvi procesi osiromašuju države, donose nezaposlenost i ugrožavaju dobrobit svih građana Europske unije. (…) Regija doista može podnijeti molbu za primanje u članstvo EU, no riječ je o procesu koji traje godinama. Španjolskoj je trebalo osam godina, a Hrvatskoj, koja se učlanila posljednja, trebalo je puno više’, upozorio je Rajoy.

Španjolska sa zanimanjem čeka referendum u četvrtak o neovisnosti Škotske dok u jednoj od njezinih najbogatijih regija, Kataloniji, nacionalisti na vlasti žele 9. studenoga organizirati referendum samoodređenja.

Za razliku od britanske vlade, španjolska vlada se protivi referendumu, za koji drži da je u suprotnosti s ustavom koji zabranjuje jednoj regiji da sama odlučuje o svojoj budućnosti.

Kako bi izbjegao tu zabranu, katalonski parlament se sprema u petak izglasati zakon koji dozvoljava referendumu i taj bi zakon španjolski ustavni sud trebao proglasiti nezakonitim.

U neugodnom položaju, suočen s javnim mnijenjem u kojem u četiri godine raste separatističko raspoloženje, a njegovi republikanski saveznici su postali prva politička snaga Katalonije na europskim izborima u svibnju, katalonski čelnik Artur Mas je u ponedjeljak spomenuo mogućnost održavanja prijevremenih regionalnih izbora ako se u studenom ne održi referendum.

Rekao je da bi želio “završiti svoj četverogodišnji mandat što će biti moguće jedino ako Kataloniji bude omogućeno izjašnjavanje 9. studenoga uz sve demokratska jamstva”.

Europska komisija je više puta upozorila da bi država nastala dijeljenjem s državom članicom automatski izašla iz EU i trebala bi pokrenuti dugi proces pristupa.

 

Ministar tvrdi: Nećemo dopustiti referendum

Španjolska vlada napravit će sve što može kako bi zajamčila da neće doći do referenduma o katalonskoj neovisnosti, rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Margallo, javlja HRT.

Očekuje se da katalonski parlament u petak i formalno odobri održavanje referenduma o neovisnosti najavljenog za 9. studenoga. Madrid je već upozorio kako će tražiti da ustavni sud onemogući taj korak.

No šef glavne katalonske političke stranke Artur Mas izjavio je jučer kako postoji mogućnost održavanja prijevremenih izbora i ako španjolski ministar Mariano Rajoy stavi veto na zakon o referendumu.