Srami li se Hrvatska svoje dijaspore? Evo kako je premijer Plenković odgovorio na to pitanje

Andrej Plenković

U Varaždinu se održava 3. sjednica 2. saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH na kojoj sudjeluje i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Savjet Vladi pomaže u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske, a čine ga najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najznačajnijih institucija u Republici Hrvatskoj.

“Na nama je da zajedno, strpljivo, uvažavajući okolnosti i mijenjajući ih, napravimo sve kako bi hrvatska zajedničak priča bila što jača, što bolja, što svjetlija, na dobrobit svih onih koji dolaze iza nas. U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije”, rekao je na ovom skupu državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, prenosi HRT.

“Imamo puno posla pred nama. Idemo raditi i zajedno graditi. Dame i gospodo, drage Hrvatice i Hrvati – nema predaje”, rekao je u izlaganju među ostalim predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić. U svojem govoru, Grbešić je postavio i pitanje “Srami li se Hrvatska svoje dijaspore?”.

Premijer Andrej Plenković ovako je odgovorio na Grbešićevo pitanje:.

“Sam bih se kratko referirao na pitanje gospodina Grbešića srami li se Hrvatska svoje dijaspore. Mislim da je to krivo postavljeno pitanje. Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu, ponosna na Hrvate u BiH i na Hrvate diljem svijeta. Ima nas u svim krajevima svijeta, a mnogi od vas daju doprinos domovini. To predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskog naroda te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.”

Foto: Vlada RH