Srbi napuštaju institucije BiH ako Inzko uvede sankcije protiv RS

Svi izabrani i imenovani dužnosnici iz Republike Srpske napustit će institucije Bosne i Hercegovine ako visoki predstavnik Valentin Inzko uvede sankcije protiv političara iz RS zbog odluke o referendumu, saznaju banjolučke “Nezavisne novine”.

Prema pisanju banjolučkog lista, institucije BiH napustio bi Nebojša Radmanović, zatim član Predsjedništva BiH, Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Mladen Zirojević, ministar trgovine i turizma BiH, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, kao i svi zamjenici ministara u Savjetu ministara iz srpske kvote, kao i srpski kadrovi imenovani članovi u Sudu BiH. Pozicije će, tvrde “Nezavisne”, napustiti i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, Domu naroda BiH, kao i imenovani srpski kadar na čelu svih državnih agencija.

Milorad Dodik, predsjednik RS, nedavno je rekao da RS “ima odgovor na eventualne sankcije”, ali nije želio detaljnije govoriti o planiranim mjerama.

Aleksandar Radeta, predsjednik nedavno imenovane Komisije za provođenje referenduma, izjavio je da eventualne blokade nekog od klubova u Vijeću naroda ili odluke visokog predstavnika mogu odgoditi datum održavanja referenduma, koji je planiran za 45 dana nakon donošena odluke, ali da ne mogu spriječiti da referendum bude održan u roku od šest mjeseci, koliko je zakonski rok.