Srbija: Europska retorika i balast nacionalizma

U roku od samo dva mjeseci u popunosti se promijenila politička slika Srbije. Protagonisti bivšeg srbijanskog režima ponovo se nalaze na čelu ove države. Ovo je jedna od tema o kojima se bavi njemački tisak.

Na čelu Srbije su se našli radikali i socijalisti nekadašnjeg vlastodršca Slobodana Miloševića. Oni sada tvrde da su proeuropski orijentirani i da im je cilj borba protiv korupcije. List Frankfurter Allgemeine Zeitung na početku analizira Aleksandra Vučića, potpredsjednika Vlade Srbije i ministra obrane, koji je kao ministar obrane preuzeo kontrolu i nad obavještajnim službama.

“Vučić najavljuje kako će se boriti protiv korupcije. Ipak, svoj politički uspon ima zahvaliti upravo jednom od najkorumpiranijih režima. Kao mladić, bio je vođa radikalnih navijača Crvene zvezde, grupe iz koje su regrutirani pripadnici bandi dobrovoljaca za ratove u bivšoj Jugoslaviji. Rano je pristupio radikalima optuženog velikosrpskog šovinista Vojislava Šešelja i s 24 godine postao generalni tajnik te stranke. Četiri godine kasnije, kada su radikali tijekom rata na Kosovu ušli u koaliciju sa Miloševićevim socijalistima, postao je ministar informiranja. Beogradski novinari će vam i danas moći da ispričaju nekoliko primjera o njegovom odnosu prema nezavisnim medijima, u vrijeme kada još nije spoznao da cilj Srbije trebaju biti europske vrijednosti i standardi.

Njegova retorika se promijenila. Ali Statut njegove stanke budi sumnje u europski put i promjenu unutar ‘naprednjaka’. Već u prvoj točki statuta stoji kako je “Kosovo srce Srbije”, kako se od njega neće odustati i kako će se za interese Srbije ‘beskompromisno boriti na čitavom njenom teritoriju’. Neki optimisti u Beogradu smatraju kako će upravo novoj vladi poći za rukom da prije ulaska u EU dođe do potpisivanja kosovsko-srpskog sporazuma, što traže čelnici EU-a.

Značajna je i druga točka Statuta u kojoj se bez uvijanja govori o razbijanju Bosne i Hercegovine. I dok se na Kosovu ustrajava na teritorijalnom integritetu Srbije, argumentacija u slučaju BiH se potpuno izvrće: tu se govori o poštivanju ‘volje naroda’ (bosanskih Srba). Srpska napredna stranka kao prvi korak planira ‘privredno ujedinjenje’. Nakon toga treba ‘na miran način i uz poštovanje volje naroda’ stvoriti uvjete za formiranje ‘jedinstvene države srpskog naroda i ostalih građana koji žive na teritoriju Srbije i Republike Srpske’.

Optimisti u Beogradu se ipak nadaju da će se nova-stara vlada u Beogradu osloboditi svog nacionalističkog tereta i da će modernizirati Srbiju. Oni upozoravaju da se nova vlada mora uhvatiti u koštac s korupcijom i podržati stručnjake, riješiti pitanje Kosova – u suprotnom će izgubiti naredne izbore. Ali, kao što je to već spomenuto – riječ je o optimistima”, piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.