Američki veleposlanik: Srbija ne može u Londonu ili Beču uhićivati zbog sumnje za zločine u BiH

Američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Stephen Rapp kritizirao je politiku srbijanskih pravosudnih tijela, odnosno podizanje optužnica protiv osoba koje tamošnje vlasti terete za ratne zločine unatoč tome što ti zločini nisu počinjeni na teritoriju Srbije.

Rapp je u razgovoru koji danas donosi sarajevski Dnevni avaz osudio takvu praksu, uključujući i raspisivanje međunarodnih tjeralica.

“Ako nadležna tijela u Srbiji smatraju da imaju predmet u kojem treba procesuirati osobe koje se nalaze u BiH, oni to trebaju rješavati upravo u ovoj zemlji. To ne mogu rješavati u Londonu ili Beču i uhićivati ljude na međunarodnim aerodromima. Pošaljite sve dokaze koje imate u BiH i onda će se taj slučaj istraživati u toj zemlji. Naravno, ako postoji osnova za to i ako je riječ o jakom slučaju. Ako slučaj nije jak i ako nije nešto na čemu suci mogu raditi, onda taj slučaj treba zatvoriti. Mislim da u tome ne postoji ništa što je obvezujuće. Informacije se i dalje iz Srbije mogu slati u BiH, ali mora postojati dvosmjerna ulica koja podrazumijeva rad po zakonima, a ne po političkim odlukama”, izjavio je Rapp.

Američki se veleposlanik u odgovoru na pitanje novinara sarajevskog lista referirao na slučajeve koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu, odnosno podizanje srbijanskih optužnica protiv bivšega člana Predsjedništva tadašnje Republike BiH Ejupa Ganića i bivšeg vojnog zapovjednika Armije BiH generala Jovana Divjaka.

No, jasno je da postoji analogija u odnosu na slučajeve srbijanskih optužnica protiv hrvatskih branitelja i očito je da je stav američke administracije kako ratni zločini trebaju biti procesuirani prema mjesnoj nadležnosti.