Srbija ne želi hrvatskom poduzetniku prodati otpisani borbeni zrakoplov

Srbijanska Vlada odbila je izdati dozvolu za prodaju otpisanog borbenog zrakoplova jastreb za potrebe Hrvatske vojske.

Pozivajući se na godišnje izvješće o realizaciji vanjskotrgovinske prodaje kontrolirane robe za 2010. godinu, agencija Beta javlja da zrakoplov nije izvezen u Hrvatsku zbog nepotpune dokumentacije podnositelja zahtjeva.

Prema tom izvješću, koje je objavilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, tijekom 2010. godine Srbija je izvezla naoružanje i vojnu opremu u 56 zemalja, a dozvole nisu izdane samo u tri slučaja, od kojih je jedan prodaja jastreba Hrvatskoj.

Na toj kratkoj listi zabrana našli su se još Jordan i Švedska: zabranjen je i izvoz 50 dalekometnih pušaka M-93 s optičkim nišanom i opremom u Jordan i 4.000 zaštitnih balističkih prsluka u Švedsku.

U pitanju je bio zrakoplov dvosjed jastreb, proizveden u bivšoj Jugoslaviji, po cijeni od 70.000 dolara, a krajnji korisnik bila bi Hrvatska vojska.

Večernji list, međutim, piše da nesuđeni kupac nije bila Hrvatska vojska, nego Boris Smrečki, entuzijast i poslovnjak koji se bavi remontom zrakoplova.

Vlada RH, MORH ili OS RH nikad nisu imali u planu nabavu takvog zrakoplova niti su vladi Srbije poslali zahtjev za kupnju”, izjavio je glasnogovornik hrvatskog Ministarstva obrane Mislav Simatović.

Smrečki je u vrijeme koalicijske vlade 2001.-2003. bio doministar prometa, a kasnije je osnovao tvrtku “ZPZ tehnika” u Zagrebu i Sloveniji. Na ljubljanskom aerodromu Brnik ima hangar opremljen za remont nekoliko vrsta putničkih zrakoplova proizvođača poput ATR, EMB, SAAB, Pilatus i Cessna.

Smrečki, međutim, obavlja i remont borbenih zrakoplova, uglavnom tehnike iz bivše SFRJ. Tvrdi da na remontu posjeduje nekoliko G-2 i G-4 borbenih zrakoplova koje uređuje za prodaju. Tako je pokazao interes i za Jastreba. Radi se o školskim zrakoplovima za obuku pilota.

Po procjeni vojnog analitičara Aleksandra Radića, kojeg je konzultirala agencija Beta, riječ je o zrakoplovu koji bi se mogao vratiti u letno stanje, ali to više nije letjelica koja se može svrhovito koristiti u obuci vojnih pilota jer je tehnički riječ o zastarjelom tipu zrakoplova.

„To je zrakoplov koji se u 2012. godini može svrstati u klasu oldtimera i prije bi se mogao koristiti na aeromitinzima, za sportsko letenje ili za iznajmljivanje“, nego u vojne svrhe, kazao je Radić.

Zrakoplov jastreb projektiran je u zrakoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu kod Beograda sredinom 60-tih godina za borbene zadatke, kao jednosjed verzija školsko-borbenog aviona galeb G-2.

Ukupno ih je proizvedeno 208 za potrebe tadašnjeg Ratnog zrakoplovstva Jugoslavije, ali je jedan broj izvezen u Libiju i u Zambiju.