Srbija odustala od osporavanja neovisnosti Kosova!

Opća skupština UN-a u četvrtak je jednoglasno prihvatila rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedlog Srbija usuglasila s Europskom unijom, kojom se otvara put za dijalog Beograda i Prištine o unapređenju međusobnih odnosa.

U rezoluciji, čiji su sponzori uz Srbiju i 27 članica Europske unije, pozdravlja se spremnost EU-a da olakša proces “dijaloga između strana” te ističe kako bi proces dijaloga bio čimbenik mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji. Prema dokumentu, ciljevi tog dijaloga bili bi “unaprjeđenje suradnje, ostvarivanje napretka na putu prema EU i poboljšanje života ljudi”.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kratko je predstavio nacrt rezolucije o Kosovu, ističući supokroviteljstvo članica EU.

“Nadamo se da će rezolucija…pomoći u stvaranju ozračja koja će voditi uspostavi sveobuhvatnog mira između Srba i Albanaca, ostvarenu uz dobronamjerne saveznike”, rekao je Jeremić, pozivajući članice UN-a da aklamacijom prihvate rezoluciju što se i dogodilo.

Također je ustvrdio da “Srbija nije i neće prihvatiti jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova”, a rezoluciju je opisao kao “statusno neutralan dokument”.

U usklađenom prijedlogu “rezolucije o savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde (ICJ) o Kosovu”, Srbija je odustala od ponovnog osporavanja neovisnosti Kosova u UN-u i prešutno je prihvatila, ocjenjuju analitičari u izvješćima o odluci Opće skupštine.

Kako si ne bi zatvorila pristup Europskoj uniji, Srbija je popustila snažnom pritisku Bruxellesa i SAD-a i odustala od formulacija u prvotnom prijedlogu rezolucije podnesenom 28. srpnja, u kojem je relativizirala i osporavala pravorijek ICJ-a od 22. srpnja, kojim je potvrđen međunarodnopravni legitimitet proglašenja neovisnosti Kosova.

Srbija je prvotno tražila da UN prihvati kako je “jednostrana secesija neprihvatljiva”, te pozvala na ponovno pokretanje pregovora Beograda i Prištine o svim “otvorenim pitanjima”.

Srbija je popustila pod snažnim pritiskom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i odustala od osporavanja neovisnosti Kosova pred Ujedinjenim narodima, objavio je u četvrtak britanski “The Guardian”.

Na taj način otvorena su vrata za razgovore o pronalaženju rješenja za Kosovo između Beograda i čelnika kosovskih Albanaca. Srbijanski predsjednik Tadić obznanio je ovu potpunu promjenu stava neposredno uoči početka debate u Generalnoj skupštini UN-a o zahtjevu Beograda da se neovisnost Kosova ospori, dovede u pitanje ili poništi.

Da je Srbija ustrajala u svom stavu, ona bi bila izolirana u Evropi, što bi nanijelo udarac njenim nadama za integraciju sa Zapadom, a diplomatski napori za pokretanje pregovora između Beograda i Prištine o rješavanju njihovog spora bili bi uništeni.

Umjesto toga, diplomati i zvaničnici u Bruxellesu sada uzgajaju oprezni optimizam da bi postignuti sporazum mogao potpuno promijeniti izglede za pronalaženje rješenja između Srba i kosovskih Albanaca koji bi živjeli u dvije odvojene države.

Ovaj obrt predstavlja uspjeh za Catherine Ashton, visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, koja je protekla dva dana vršila pritisak na Tadića da pristane na formulu prihvatljivu za ostatak Evrope, formulu koja je predstavljala posljednju šansu za Srbiju.

Predsjedniku Srbije je naime rečeno da će odbijanje toga prijedloga bjegovu zemlju dovesti u sukob s Evropskom unijom u koju toliko želi da se učlani. Washington, odnosno američki potpredsjednik Joe Biden, dodatno su pojačali tu poruku.