Srbija šokirana presudom Gotovini i Markaču, odnose s Haaškim sudom svela na tehničku razinu

Zbog današnje presude Žalbenog vijeća Haaškog suda kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni optužbe za ratne zločine u akciji “Oluja” srbijnaska vlada je na današnjoj sjednici odlučila da osnose s Haaškim sudom svede na tehnički nivu.

Priopćio je to šef Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić. Ljajić je, na konferenciji za novinare, rekao da je ova odluka donesena na inicijativu premijera Ivice Dačića i da je današnja presuda Haaškog suda razmatrana kao prva tačka dnevnog reda zasjedanja vlade.

“Vlada Srbije je konstatirala da je odluka Haaškog suda, umesto pravde, ponovo nanijela bol onima koji su bili žrtve operacije ‘Ouja'”, rekao je Ljajić i naglasio da je današnja odluka je “šamar međunarodnoj pravdi i procesu pomirenja u regiji”.

“Odluka neće doprineti ukupnoj normalizaciji odnosa među državama i narodima na području bivše Jugoslavije”, kazao je Ljajić.

Srbijanska vlada je na današnjoj sjednici s dnevnog reda skinula sve točke koje se odnose na dostavljanje dokumentacije Haaškom sudu. Ljajić je rekao i da Srbija ne prekida saradnju sa Haškim tribunalom, ali će ona biti na tehničkom nivou.

Nikolić: Presuda neće pridonijeti stabilizaciji u regiji

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić odluku Žalbenog vijeća nazivao je saknadaloznom te izrazio stav da je sada sasvim jasno da je Tribunal donio političku, a ne pravnu odluku.

“Današnja odluka Haaškog suda neće pridonijeti stabilizaciji situacije u regiji, otvorit će stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji je ostao tamo živjeti, stavit će u poziciju krivaca nad kojima i dalje svatko može nekažnjeno provoditi svoju ‘pravdu'”, smatra predsjednik Srbije.