Srbijanski huligani izazvali prekid utakmice u Genovi

Kvalifikacijska utakmica za odlazak na EURO 2012. između reprezentacija Italije i Srbije u Genovi prekinuta je sinoć nakon samo šest minuta zbog nereda koje su izazvali gostujući navijači.

Susret je trebao započeti u 20.50 sati, ali je početak pomaknut za više od pola sata jer su gostujući navijači ubacivali baklje na teren, ali i među domaće gledatelje, a jedna je pala vrlo blizu domaćeg vratara Vivianija, pa je sudac odlučio vratiti igrače u svlačionice dok policija ne uvede red na stadionu.

Policija je u međuvremenu izolirala srpske navijače na tribinama i činilo se da se situacija smirila, pa je utakmica, nakon apela srpskih reprezentativaca, počela sa zakašnjenjem od 35 minuta. No, nakon samo nekoliko minuta igre i novih baklji bačenih u teren škotski sudac Craig Thomson je definitivno prekinuo susret.

Uoči utakmice skupina navijača Srbije napala je vratara Vladimira Stojkovića u trenucima kada je autobus sa srpskim igračima krenuo prema stadionu. Ozbiljniji incident je spriječen, no Stojković je odbio braniti, pa je njegovo mjesto u prvom sastavu zauzeo Željko Brkić.

Navijači su svoj sukob s policijom nastavili i izvan stadiona. 17 osoba je uhićeno, a među njima je i vođa huligana kojega su kamere zabilježile kako reže zaštitnu ogradu na stadionu. 16 osoba je ozlijeđeno, a među njima su i dva talijanska policajca.

Specijalci su ipak uspjeli svladati huligane i prevesti ih u vozila koja su ih odvezla iz Genove.

Europski nogometni savez (UEFA) objavio je kako će do kraja ovoga mjeseca odlučiti o tome kako će kazniti Srpski nogometni savez (FSS) zbog nereda koje su prouzročili srpski navijači.

UEFA je pokrenula istragu vezanu za događaje u Genovi, a kazna FSS-u bi mogla biti u rasponu od novčane do izbacivanja iz daljnjeg natjanja. Odluku o kazni trebala bi donijeti Disciplinska komisija UEFA-e na sjednici 28. listopada.