Srušen muslimanski vjerski objekt u Sturbi kod Livna

U Sturbi kod Livna jutros je srušena džamija u izgradnji, potvrdio je Srni glasnogovornik Uprave policije MUP-a Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak. Objekt su jutros u 8.30 sati, uz asistenciju policije, srušili djelatnici i mehanizacija Javnog poduzeća “Komunalno”, a po rješenju općinske građevinske inspekcije.

Vrdoljak je rekao da je rušenje tog objekta, koje je osiguravalo dvadeset policajaca Policijske uprave Livno, proteklo mirno i bez problema.

On je dodao da je ovaj bespravno izgrađeni objekt imao prizemlje i dio prvog kata, koji su bili namijenjeni za služenje ramazanske molitve i vjeronauk, te da je rušenju nazočio općinski građevinski inspektor Hrvoslav Perković i dvadesetak

Građevinska inspekcija općine Livno izdala je 11. srpnja rješenje o obustavljanju radova i Medžlisu Islamske zajednice, naredila rušenje izgrađenog dijela muslimanskog vjerskog objekta u roku od sedam dana zbog ilegalnog građenja, odnosno neposjedovanja lokacijske i građevinske dozvole, što nije izvršeno.

Radnici Komunalnog poduzeća dobili su nalog inspekcije da 5. kolovoza pristupe prinudnom izvršenju bez asistencije policije, ali desetak mještana Bošnjaka, uglavnom žena, spriječilo je rad bagera i rušenje izgrađenog dijela objekta.

Općinsko vijeće Livna u srpnju nije dalo pozitivno mišljenje za izgradnju muslimanskog vjerskog objekta u Sturbi uz obrazloženje da tu nikad nije bilo džamije, te da bi zbog toga bilo neophodno mijenjati Prostorni plan općine.

Izgradnja ovog objekta izazvala je nezadovoljstvo i burne reakcije mještana hrvatske nacionalnosti u Mjesnoj zajednici Vidoši, koji smatraju da se mesdžid ili džamija ne mogu graditi bez njihove suglasnosti.