Stala istraga o ubojstvu generala Šantića, nemoguće utvrditi DNK

vlado-santic

Slučaj nestanka generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića i dalje ostaje misterij jer novi koraci u istrazi, poduzeti ranije ove godine, do sada nisu dali konkretne rezultate, doznaje Hina u utorak.

Iz Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Sarajevu, Hini je potvrđeno kako nije uspio pokušaj da se iz koštanih uzoraka pronađenih na brdu Grabež pored Bihaća izolira DNK uzorak kako bi se provjerilo radi li se o posmrtnim ostacima generala Šantića.

“Materijal koji nam je dostavljen na analizu nije podoban za testiranje DNK”, kazao je glasnogovornik ICMP-ja Jasmin Agović.

ICMP raspolaže najsuvremenim laboratorijima u kojima forenzičari već godinama rade na izoliranju DNK uzoraka iz posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama i u stanju su na temelju usporedbe s DNK-om živih srodnika, s gotovo 100 postotnom točnošću, utvrditi identitet ekshumiranih žrtava.

Upravo zbog osposobljenosti stručnjaka ICMP-ja za najzahtjevnije identifikacije njima je povjerena i provjera ostataka što ih je policija krajem siječnja pronašla u okolici Bihaća, na temelju iskaza zaštićenog svjedoka.

Ispostavilo se kako su pronađeni ostaci toliko oštećeni da iz njih nije bilo moguće izdvojiti dijelove nužne za utvrđivanje DNK profila.

Policijski istražitelji na Grabežu su zapravo pronašli plastičnu bačvu u kojemu su uz različiti otpadni materijal bili i skeletni ostaci.

Pretpostavljalo se kako je general Šantć ubijen da bi potom njegovo tijelo bilo spaljeno i raskomadano, a dijelovi potom dodatno oštećeni kemikalijama te stavljeni u bačvu, koja je potom zakopana na deponiju na kojem je uz ostalo odlagan i medicinski otpad.

General Šantić koji je tijekom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća vodi se nestalim od 8. ožujka 1995. godine.

Posljednji put je viđen u večernjim satima u hotelu “Sedra”, gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji u BiH tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

502. brigadom zapovijedao je Hamdija Abdić zvani Tigar, a upravo on našao se na vrhu popisa osumnjičenih za nestanak generala Šantića, na temelju kaznene prijave što ju je početkom godine tužiteljstvu Unsko-sanske županije podnijela Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH.

Policija nestanak Šantića ne tretira kao ratni zločin nego kao “obično” ubojstvo, a uz Abdića za to sumnjiči i ratne vojne policajce Dedu Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića te Envera Keranovića.