Stanje sigurnosti: Graničnoj policiji i policiji FBiH nedostaju stotine policajaca

Većina policijskih agencija u BiH ne raspolaže optimalnim brojem zaposlenih, a jedan od drastičnijih primjera je Granična policija BiH, kojoj nedostaje čak 281 policijski službenik. Ipak, u policiji tvrde da posao ne trpi zbog nedostatka kadra.

Istina, ima i onih agencija gdje priznaju kako bi rezultati bili bolji kada bi imali više ljudi te ističe se da se konstantno radi na “popunjavanju” redova, pišu Nezavisne novine.

“Nama nedostaje oko 250 službenika raličitih nivoa. Ali, ovih dana bit će raspisan natječaj, kroz kojih će biti zaposleno 50 policijskih službenika”, ističe Irfan Nefić, glasnogovornikl MUP-a Kantona Sarajevo.

I tuzlanskim policajcima trebalo bi još kolega, potvrđuju u MUP-u Tuzlanskog kantona, iz kojeg ističu da trenutno imaju oko 2.500 zaposlenih, doznaju Nezavisne novine.

“Od toga, zapošljavamo oko 1.550 policijskih službenika, ali s obzirom da svake godine određen broj policajaca ode u mirovinu, potrebe su veće. Mi smo nedavno raspisali natječaj, kojim će da se zaposli 40 policajaca i deset mlađih inspektora”, kaže Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Brčanskoj policiji, po sistematizaciji, potrebno je 278, a zapošljava 262 policijska službenika.

“Znači, nedostaje nam 16 službenika, ali se radi na tome da se popunjenost dovede do optimuma. Nije razlog u nedostatku novca pri zapošljavanju, već je suština u tome što neke kolege odlaze, a drugi u međuvremenu dolaze”, ističe Halid Emkić, portparol Policije Brčko distrikta.

Granična policija (GP) BiH se već duže vrijeme suočava s problemom kadrovskog manjka, a po trenutnoj sistematizaciji im nedostaje 281 policijski službenik, među kojima najviše u činu policajac. Ipak, u tijeku su aktivnosti da se ovako stanje “ublaži”.

“U prosincu ove godine u Graničnoj policiji BiH će, nakon završene takozvane tranzicijske obuke, početi raditi 25 policijskih službenika koji su prethodno radili u drugim policijskim tijelima, a odabrani su putem eksternog natječaja”, objašnjava Sanela Dujković, glasnogovornica GP BiH.

U SIPA-e se doznaje da im također nedostaje određen broj policajaca, ali da iznalaze rješenja da se stanje popravi, dok Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, naglašava da broj sistematiziranih radnih mjesta u MUP-u trenutno odgovara broju zaposlenih.