STIŽE LI I U HRVATSKU? Britanci prvi u svijetu odobrili Pfizerovo cjepivo, cijepljenje počinje idući tjedan!

Britanska vlada prva je odobrila cjepivo protiv korona virusa i s cijepljenjem počinje uskoro, prenosi Sky news. Cjepivo će biti dostupno u Velikoj Britaniji od sljedećeg tjedna, a u prvoj narudžbi stići će 800.000 doza, javlja portal 24 sata.

U priopćenju britanskog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi navodi se da ova odluka o odobravanju cjepiva plod rigoroznih kliničkih ispitivanja i temeljite analize podataka raznih stručnjaka tijekom proteklih mjeseci.

Britanski odbor za cjepivo odlučit će koje će prioritetne skupine prve biti cijepljenje, primjerice osjetljive skupine kao što su korisnici domova za starije i nemoćne, medicinsko osoblje, stariji ljudi odnosno svi koji su klinički krajnje ranjivi. Distribucija cjepiva u Velikoj Britaniji počinje sljedećeg tjedna.

Hrvatska je rezervirala 2,7 milijuna doza oksfordskog cjepiva odnosno AstraZenece, to je dovoljno za 1,350 milijuna ljudi. Rezervirali smo i 900.000 doza Johnson&Johnsona i milijun doza Pfizera i BioNTecha.

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja je odobrila cjepivo protiv korona virusa, a njihova je vlada naručila preko 40 milijuna doza Pfizerovog cjepiva.