Što će reći sud? Trgovaci oružjem od Hrvatske traže 12 milijardi kuna za raketni sustav S-300

Nastavlja se susko-politička trakavica o raketnom sustavu S-300, koji je Hrvatska nabavila tijekom rata, a koji, kako tvrde isporučitelji, nikada nije plaćen.

U priči se sada javljaju novi zanimljivi i možda presudno važni elementi: trgovac oružjem Zvonko Zubak, koji od MORH-a traži 200 milijuna dolara za spomenuti raketni sustav, sudu je dostavio potvrdu pokojnog Gojka Šuška kojom on priznaje dug, a u priču se upleo i češki trgovac oružjem Petr Pernička, osnivač i vlasnik tvrtke Winsley Finance Limited, kao ključna osoba koja stoji u pozadini tužbe protiv Hrvatske

Pojedini hrvatski mediji procjenjuju da bi Hrvatska, u slučaju da izgubi ovaj spor, bankrotirala! Spomenutih 200 milijuna dolara je, naime, inicijalni dug, no kad mu se pridodaju kamate, Hrvatska bi, u slučaju da izgubi spor, morala isplatiti čak 12 milijardi kuna, odnosno oko 1,6 milijardi eura, što je više od 10 posto ovogdišnjeg državnog proračuna

Bivša ministrica obrane Željka Antunović u izjavi za Slobodnu Dalmaciju kaže kako je uvjerena „da je sva dokumentacija kojom oni barataju upitna i falsificirana“. Spor zbog naplate navodnog duga naziva krajnjim bezobrazlukom ljudi koji od Hrvatske žele izvući novac za oružje te dodaje: „Doista bih voljela vidjeti suca koji će presuditi u korist švercera oružja, a protiv Hrvatske.“

Njezin prethodnik Jozo Radoš, koji je na dužnost došao 2000., tvrdi, da nikakav dokument po kojem bi on mogao donijeti odluku da se raketni sustav vrati, nije postojao.

Pomalo naivno tvrdi da su posao oko vraćanja ili plaćanja sustava trebali riješiti oni koji su ga i nabavili. Zašto im je za to trebalo više od pet godina, nije mu poznato, ali izričito napominje kako on nije želio davati novac iz državnog proračuna za nešto što nije imalo ni pravu dokumentaciju.

Zvonko Zubak, pak, tvrdi da Ministarstvo obrane ima svu pravovaljanu dokumentaciju i ugovor s tvrtkom Winsley Finance Limited za isporuku sustava S-300, koji je u srpnju 1994. godine potpisao tadašnji ministar obrane Gojko Šušak.

Dug je, kaže Zubak, trebao biti podmiren do 1999. godine, ali s isplatom se stalno odugovlačilo. Hrvatska je tvrtki trebala isplatiti 85 milijuna dolara u gotovini, a ostatak u nekretninama. S ugovorom su, kaže, upoznati svi ministri obrane i sve hrvatske vlade do danas i imaju obvezu podmiriti dugove.

„Ako ne postoji zastara za ratne zločine, onda ne bi trebala postojati ni zastara za ratno profiterstvo, a upravo je u ovom slučaju država glavni ratni profiter“, rekao je Zubak za Slobodnu Dalmaciju.

Susko ročište zakazano je za studeni, a Zubak najavljuje da će, u slučaj da tužba ne prođe na hrvatskom sudu, potražiti pravdu na Europskom sudu za ljudska prava!