Stožer civilne zaštite objavio sedam novih odluka, evo što se sve mijenja

Foto: Vlada RH

Stožer civilne zaštite objavio sedam novih odluka. Riječ je uglavnom produljuju postojeće mjere, no ima i nekoliko promjena.

Stožer je donio izmjenu Odluke o ograničavanju okupljanja, odnosno uveo dopuštenje da na javnom događaju ili okupljanju može biti više od 100 osoba, ako to odobri županijski zavod za javno zdravstvo na čijem području se okupljanje održava, piše Index.

Što se tiče granica, zbog novog soja virusa Stožer je produžio privremenu zabranu ulaska u Hrvatsku osoba koje dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Republike Mozambik, ili su boravile u tim zemljama u zadnjih 14 dana. Izmijenjenom odlukom ponovno je dozvoljen ulazak osobama iz Hong Konga.

Iznimno su od odluke zabrana ulaska iz spomenutih zemalja izuzeti građani Republike Hrvatske (RH), kao i članovi njihovih obitelji koji su osobe s dugotrajnim boravištem, koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava u RH ili koje imaju nacionalne dugoročne vize za RH. Za njih vrijedi obvezna karantena od 14 dana prilikom ulaska i obvezno testiranje zadnji dan karantene.

Do kraja godine produžuju se i dosadašnje mjere koje se tiču prelaska granice, organizaciji javnog prijevoza putnika, obvezi korištenja maski za lice i organizaciji rada trgovina.

Sve odluke Stožera pogledajte na ovom linku.