Sud prihvatio sporazum o priznanju krivnje Osmana Šege za zločine u Bugojnu

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivnje koji je Osman Šego, optužen za zločine nad bugojanskim Hrvatima, postigao s Tužiteljstvom BiH, a izricanje presude temeljem toga sporazuma zakazano je za srijedu, 8. lipnja.

Kako javlja Birn, sporazumom je predviđeno da Šegi bude izrečena kazna zatvora do pet godina, zbog zločina počinjenih 1993. godine nad zatočenim civilima hrvatske nacionalnosti u Bugojnu.

“Predložili smo ovu najblažu moguću kaznu zbog iskrenog kajanja optuženog, njegove suradnje s Tužiteljstvom BiH, te spremnosti za davanje informacija o onome što se događalo tijekom rata u Bugojnu”, kazala je Slavica Terzić, tužiteljica Tužiteljstva BiH.

Šego, bivši pripadnik vojne policije 307. brigade Armije BiH, priznao je da je u srpnju 1993. godine sudjelovao i pomogao u djelima ubojstva, mučenja i prisiljavanja na rad Hrvata koji su bili zatvoreni na više lokacija u Bugojnu.

Izjavio je da u potpunosti prihvaća sporazum o priznanju krivice. “Navodi optužnice su točni i izjašnjavam se da sam kriv, časni Sude. Želio bih se ispričati svim žrtvama i izraziti duboko i iskreno pokajanje za ono što se dogodilo”, kazao je Šego.

Zbog sklapanja sporazuma o priznanju, prije početka glavnog pretresa, tužiteljica Terzić je na ročištu održanom u četvrtak pročitala izmijenjenu optužnicu i uvela materijalne dokaze koji potvrđuju navode optužnice.

“Časni Sude, u optužnici su predložena 43 materijalna dokaza, a to su izjave saslušanih svjedoka, dokazi o postojanju ratnih sukoba na području BiH, dokazi o pripadnosti optuženog Armiji BiH i dokazi koji se odnose na oštećene”, objasnila je tužiteljica Terzić.

Šego se 4. travnja 2011. izjasnio da nije kriv po navodima optužnice, a 23. svibnja ove godine sklopio je sporazum kojim je priznao krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po izmijenjenoj optužnici.

Za zločine u Bugojnu Sud BiH je u ožujku na 11 godina zatvora osudio Aliju Osmića, također nekadašnjeg vojnog policajca iz 307. brigade. Enesu Handžiću, bivšem pomoćniku zapovjednika za sigurnost 307. brigade ABiH, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje Sud BiH je izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam godina.