Sulejman Tihić – "dobri Bošnjo" ili dvoličan političar

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić nakon nedavno sastanka u Mostaru s Čovićem i Ljubićem izjavio je kako njegova stranka želi da joj partneri u vlasti, na svim razinama, budu dva HDZ-a. Tihić to ponavlja i ovih dana dok je njegova stranka zajedno sa SDP-om i političkim krijumčarem Lijanovićem u Srednjebosanskoj županiji izvodila političko nasilje nad tamošnjim Hrvatima čiju su izbornu volju pogazili izborom dvije zastupnice Lijanovićeve stranke i jednog zastupnika SDP-a u Hrvatski klub Doma naroda Federacije BiH. Time su prokrčili put za uspostavu vlasti u Federaciji BiH bez legitimnih predstavnika Hrvata, odnosno, kako se to ovih dana moglo čuti u eteru Federalnog radija „još malo pa ćemo sjebati Hrvate“.

Taj postupak otkriva Tihićevu dvoličnost. Jer, da istinski želi, kao što tvrdi, da vlasti u BiH budu konstituirane od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, Tihić ne bi sudjelovao u prljavom i nečasnom procesu nametanja bošnjačke političke volje nad Hrvatima, već bi istupio iz takozvane Walter Wolf koalicije, u kojoj nema predstavnika većinske izborne volje hrvatskih birača.

Tihić je prilikom nedavnog sastanka s Ljubićem i Čovićem u Mostaru kazao i kako Platforma koju je potpisala njegova stranka SDP, NSRzB i HSP nije sporazum o parlamenatarnoj većini. No i sam naziv tog dokumenta kao i postupci njegove stranke na terenu svjedoče o još jednoj Tihićevoj manipulaciji.

Očito je na djelu ne samo licemjerstvo već i lukava strategija u kojoj Tihić javnosti, posebice hrvatskoj baca prašinu u oči, stvarajući dojam o sebi i svojoj stranci kao politički razumnim, istinskim zagovarateljima ravnoparavnosti Hrvata u BiH, dok istovremeno s Lagumdžijom sudjeluje u projektu poništavanja hrvatskog suvereniteta u BiH i stavljanja Federacije pod apsolutnu bošnjačku vlast.

U toj igri uloge su podjeljene: Lagumdžiji bi, trebale pripasti zasluge za ostvarenje velikobošnjačkog hegemonističkog sna, a cijena koju će za to platiti je da će biti, odnosno već je sada, u očima Hrvata, najomraženiji bošnjački političar. Tihić će dobiti srebernog ljiljana za svoju ulogu, ali će platiti i manju cijenu, jer će kod Hrvata ostaviti dojam “dobrog Bošnje”, i biti primjer kako ni među bošnjačkim političarima nisu svi isti, kako i tamo ima razumnih i poštenih političara

Tihić ne samo da vara Hrvate, već i vlastite birače Bošnjake, jer je on i njegova stranka njihovo povjerenje zadobila na politici da se samo dogovorima i kompromisima s legitimnim predstavnicima Hrvata i Srba može graditi BiH, i da ta politika nema alternativu.

O Tihićevoj dvostrukoj igri svjedoči i njegov nedolazak na sastanak u ponedjeljak u Sarajevu s upravo tim legitimnim predstavnicima Hrvata i Srba, uz krajnje neuvjerljiv izgovor da on ne može sudjelovati u razgovorima „na konceptu etnonacionalnih blokova“.

Po Tihićevoj logici ispada da koalicija njegove SDA s Lagumdžijim SDP-om nije biva nacionalni blok, a koalicija dva HDZ-a i SNSD-a i SDS-a jest. Tihić je u jednom u pravu koalicija SDA i SDP-a s njihovim satelitima, političkim krijumčarem Lijanovićem i političkim patuljkom Jurišićem i nije nacionalna već, prema planu kojem sprovode, velikobošnjačka hegemonistička koalicija. [Milan Šutalo / Dnevnik.ba]