Svečana prisega 20. naraštaja kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”

Foto: MORH/ M. Stanković

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu, u subotu 24. rujna 2022. održana je svečana prisega 20. naraštaja kadeta Hrvatske vojske, a obilježen je i početak akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija.

Svečanu prisegu položila su 77 kadeta, među kojima je 11 žena. Od ukupnog broja kadeta, njih 56 su polaznici sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, sedam je polaznika sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo, a 14 je polaznika sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Aeronautika, smjer vojni pilot, objavio je MORH.

Školovanje započinje i za sedam kadeta iz prijateljskih i partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova.

Zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin zaželio je dobrodošlicu kadetima naglasivši da su tijekom pripremnog kampa imali priliku iskusiti jedan mali dio vojničkog života i rada. “Danas, polaganjem svečane prisege nastavljate svoj životni odabir kako biste postali časnici OSRH. Na Hrvatskom vojnom učilištu steći ćete znanja i vještine potrebne u vašem budućem poslu, razvijat ćete i karakterne osobine potrebne za uspješno vođenje. Nadam se da će Hrvatsko vojno učilište ispuniti vaša očekivanja i pružiti vam akademske i vojne izazove u sljedećim godinama. Čestitam vam na vašem odabiru”, poručio je.

Uz članove obitelji i prijatelje, svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik ministra obrane ravnatelj Ivan Jušić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr.sc. Dragan Lozančić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, bivši zapovjednik HVU-a umirovljeni general-pukovnik Slavko Barić, prorektor za nastavu sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Goran Kardum, zapovjednici, zamjenici i predstavnici zapovjednika HKoV-a, HRZ-a i ZSS-a, predstavnici vojno diplomatskog zbora te drugi vojni i akademski uzvanici.