Svečano obilježavanje 26. obljetnice Počasno-zaštitne bojne bez upečatljivih crvenih odora

Svečano obilježavanje 26. obljetnice Počasno-zaštitne bojne bez upečatljivih crvenih odora

Uručenjem beretki pripadnicima Počasno-zaštitne bojne u utorak, 25. veljače 2020. u vojarni “1. hrvatski gardijski zbor” u Zagrebu svečano je obilježena 26. obljetnica Počasno-zaštitne bojne i Dan Vojne kapelanije “Sv. Valentin”.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Anđelko Stričak, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i drugi visoki uzvanici.

Dodjelom beretki pripadnicima Počasno-zaštitne bojne svečano je obilježena 26. obljetnica Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije “Sveti Valentin”| Foto: MORH / F. Klen
Predsjednik Milanović u svom je obraćanju čestitao pripadnicima Počasno-zaštitne bojne dan njihove postrojbe istaknuvši njihovu profesionalnost i patriotizam: “Vi ste izabrani, izabrani po vrlo jasnim kriterijima po kojima ste bolji od ostalih – ostanite elita!”

U ime predsjednika Vlade i ministra obrane pripadnicima se obratio državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić zahvalivši im na izvrsnom obavljanju njihovih zadaća: “Vi ste čuvari i branitelji hrvatskog identiteta. Hvala vam što ste besprijekorno obavljali sve zadatke koji su se pred vas postavljali!”

Čestitavši pripadnicima PZB 26. obljetnicu, general Šundov zahvalio se na njihovu doprinosu u stvaranju pozitivne slike Hrvatske vojske. “Vaša posvećenost vojničkom pozivu i zadaćama koje izvršavate predstavljaju primjer i izazov ostalim pripadnicima Hrvatske vojske”, poručio je načelnik prisjetivši se s posebnim pijetetom svih onih koji su svoje živote položili za Hrvatsku u Domovinskom ratu.

“Čast, dužnost, domovina – to su naša temeljna načela koja slijedimo i prema kojima živimo i izvršavamo svoje zadaće”, poručio je zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul istaknuvši kako pripadnici te postrojbe ponosno i časno promiču vrijednosti hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika.

Tom prigodom, pripadnicima Počasno-zaštitne bojne uručena su odlikovanja, promaknuća i poticajne mjere, a svečanost su glazbenim brojevima uveličali učenici osnovne škole Paunovac.

Također, u prigodnom programu sudjelovali su i pripadnici Garde Republike Austrije, koji su, kao i pripadnici počasne satnije PZB-a, izveli vojno-akrobatsku vježbu.

U sklopu obilježavanja 26. obljetnice, izaslanstvo Počasno-zaštitne bojne položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora. Misu u spomen na sve poginule pripadnike postrojbe te poginule i nestale hrvatske branitelje služio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.

Povodom obljetnice upriličena je i svečanost otvaranja prve zatvorene automatske streljane u vojarni ”1. Hrvatski gardijski zbor”.

Na kraju napomenimo i ovo: među vojnicima koji su bili postrojeni na današnjoj proslavi, niti jedan nije imao upečatljivu crvenu odoru Počasno-zaštitne bojne. Te su odore, naime, kao što smo već objavili, odlukom predsjednika Milanovića otišle u povijest.

Foto: MORH / F. Klen