Svečano obilježena 32. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”

Foto: MORH/ F. Keln

U Kongresnom centru u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu danas je obilježena je 32. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” (HVU).

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj sa suradnicima, vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, zapovjednik HVU-a general bojnik Slaven Zdilar i drugi.

Ovom prigodom održana je i ceremonija uručenja odlikovanja, promaknuća, nagrada i pohvala najzaslužnijim djelatnicima Hrvatskog vojnog učilišta te uručenje činova i bodeža kadetima.

Ministar Anušić čestitao je svim djelatnicima Hrvatskog vojnog učilišta 32. obljetnicu te istaknuo, osvrnuvši se na Domovinski rat, kako se u početku taktika ratovanja učila na bojišnici, ali da su se zahvaljujući razvoju i djelovanju Hrvatskog vojnog učilišta ubrzo i u Domovinskom ratu i nakon njega, naraštaji vojnika, časnika i dočasnika gradili obrazovali kao profesionalne pripadnice i pripadnike Oružanih snaga RH.

“Uložiti vrijeme u svoje znanje je najpametnije uloženo vrijeme i temelj budućnosti mladim ljudima”, istaknuo je ministar te dodao kako spoj znanja, hrabrosti i vojnih vještina rezultira vojnicima koji su na ponos nacije, kako u Domovinskom ratu, tako i danas u mladim generacijama koje se školuju na Hrvatskom vojnom učilištu.

Istaknuo je kako je u današnje vrijeme promijenjenih sigurnosnih paradigmi vojno obrazovanje osobito zahtjevno i kompleksno te da se od pripadnika Oružanih snaga RH očekuje širok spektar znanja, vještina i sposobnosti.

“Siguran sam kako ćemo svi zajedno timskim radom, nastaviti stvariti moderne i snažne lidere za našu Hrvatsku vojsku. Od prvog dana na ovoj dužnosti govorim – infrastruktura, oprema i naoružanje imaju svoju svrhu samo uz motivirane pripadnice i pripadnike Oružanih snaga RH. Vojnik, dočasnik i časnik u središtu su naše politike, a njihovi bolji materijalni uvjeti prioritet su mog mandata i Vlade Republike Hrvatske”, poručio je ministar Anušić.

“Hrvatsko vojno učilište uvijek mora biti prestižno i elitno mjesto vojnog obrazovanja. Uskoro se nadam da će postati i akademija te da će na taj način samo dodatno potvrditi svoj elitni i prestižni status”, istaknuo je predsjednik Milanović.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj rekao je danas Hrvatsko vojno učilište prepoznata organizacija u sustavu vojnog školovanja, ali i šire.

“Hrvatsko vojno učilište je kao izuzetno kvalitetna obrazovna institucija prepoznata i priznata od strane akademske zajednice. Ono što je u temelj Hrvatskog vojnog učilišta jest stalan rad na unaprjeđenju vojnog sustava školovanja i pripreme naših budućih vojnih vođa”, rekao je admiral Hranj te čestitao 32. obljetnicu ustrojavanja i djelovanja HVU-a.

U svom obraćanju zapovjednik HVU-a general bojnik Slaven Zdilar zahvalio je svim dosadašnjim zapovjednicima koji su vodili i usmjeravali vojno školovanje. “Trideset i dvije godine nakon osnutka s ponosom možemo reći kako je ova institucija postala kamen temeljac hrvatskog vojnog obrazovanja. Visoku razinu vojnog profesionalizma i vojne etike našeg učilišta prepoznale su i mnogobrojne prijateljske zemlje koje s velikim povjerenjem upućuju svoje pripadnike na vojno školovanje upravo ovdje na HVU”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na planove ulaganja u infrastrukturu, odnosno modernizaciju uvjeta života i rada kako bi se zadovoljiti najviši standardi vojnog obrazovanja.

“Planiramo proširenje učioničkih kapaciteta, modernizaciju vojnih simulacija, izgradnju suvremenih laboratorija i kabineta kao i daljnje poboljšanje smještajnih i sportskih kapaciteta kako bi još više poticali zdrav način života i timsku koheziju među svim polaznicima vojnog učilišta”, istaknuo je tako general Zdilar i buduće planove Hrvatskog vojnog učilišta.

Trenutno na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” na svim razinama izobrazbu polazi 527 polaznika, od čega na slijedno rastućim izobrazbama 20 stranih polaznika i to iz BIH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Savezne Republike Njemačke.