Svečano otvoren Vukovarski vodotoranj, simbol obrane grada u Domovinskom ratu [VIDEO]

Svečano otvoren Vukovarski vodotoranj, simbol obrane grada u Domovinskom ratu

Nakon više od tri godine intenzivnih radova danas je svečano otvoren Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva i otpora, objavio je HRT. Zbog epidemioloških mjera na svečanosti otvorenja nema građana. Unatoč tomu, Vukovar je pripremio bogat program.

Svečani program s brojnim glazbenim nastupima počeo je u 17:30, a okončan je velikim vatrometom.

Kako je javila HRT-ova novinarka Zrinka Perić, Vukovarci su obnovu jedva dočekali jer za njih je to simbol pobjede i novoga života.

Branitelji Hrvoje Džalto i Ivica Ivanika 1991. su svaku noć na vodotoranj postavljali hrvatsku zastavu neprijatelju u inat. Danas, 29 godina kasnije, njih više nema, ali hrvatski se barjak još uvijek viori na vrhu vodotornja. Uz intonaciju Lijepe naše zastavu je danas podignuo Krešimir Džalto, Hrvojev sin, a barjak mu je predala Ana Bzdek, majka Ivice Ivanike.

“Presretna sam što sam ja ovdje danas na tom mjestu, a opet sam tužna što moj otac nije ovdje. On je, nažalost, preminuo, nije mogao dočekati, ali ja se iskreno nadam da ću to sve opravdati i da će on biti ponosan na mene, kao što sam ja za vrijeme rata bila ponosna na njega”, rekla je Gabrijela Varga, kći Hrvoje Džalte.

“Nakon 29 godina otkako su prošla ratna događanja u Vukovaru, kako je granatiran kako Vukovar, tako i vodotoranj kao simbol obrane grada, naravno da smo svi sretni. Poglavito kad se uzme u obzir da smo se vodotornju svi nekako divili, ali su se svi nekako i bojali prići tom ogromnom divu, objektu koji je kao gorostas stajao i bdio nad Vukovarom”, rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

“Od sutra vodotoranj otvara vrata za sve posjetitelje”, rekla je u podnevnom Dnevniku novinarka HRT-a Ines Milanković.

“Obnova je bila vrlo zahtjevna i stajala je čak 46 milijuna kuna. U prikupljanje sredstava priključili su se ljudi iz cijelog svijeta. Više od 7000 Hrvata iz 17 država svijeta doniralo je novac za obnovu. Vodotoranj je u obnovi izvana ostao gotovo netaknut, na njemu je ostalo 640 rupa koje simboliziraju ratnu patnju da se ovakva tragedija nikada ne ponovi i zaboravi”, dodala je.

Foto: Screenshot HRT