Svjedok na suđenju Željku Jukiću: Ibro Pilav i Vahid Berić su ubijeni i pronađeni na smetlištu

Na suđenju Željku Jukiću, optuženom za ratni zločin počinjen u Prozoru, dva svjedoka Tužiteljstva BiH kazala su da je optuženi izveo dvojicu muškaraca iz Srednjoškolskog centra, koji se nikada nisu vratili, a njihova tijela su pronađena na smetlištu nedaleko od grada.

Svjedok Arif Pilav je rekao da je optuženi u kolovozu 1993. iz jedne učionice u Srednjoškolskom centru u Prozoru izveo Ibru Pilava, koji se vratio sav isječen. “Nakon nekog vremena, Jukić je ponovo došao po Ibru i od tada ga više nismo vidjeli”, kazao je svjedok Pilav.

Isti dan kada je izveden Ibro Pilav, kako je naveo svjedok, po noći su bili izvedeni Vahid Berić i on. Svjedok tvrdi da zbog mraka nije vidio lica vojnika.

“Kada smo izašli na svjetlo, vidio sam da je jedan vojnik Željko Jukić, a drugi Papak. Rekli su meni da se vratim u učionicu, a Vahida su zadržali”, kazao je svjedok, ne preciziravši ime vojnika Papka. Svjedok je rekao da je kasnije saznao da su Ibro Pilav i Vahid Berić ubijeni i pronađeni na smetlištu, koje je udaljeno oko četiri kilometra od Prozora.

Željko Jukić je optužen da je od srpnja do rujna 1993. godine, s drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV), sudjelovao u progonu bošnjačkih civila, ubojstvima i prisilnim nestancima u Prozoru.