Svjetski stručnjak za rak: Poslušajte ove savjete i živjet ćete dugo!

Dr. David Argus, jedan od najboljih svjetskih stručnjaka za rak, u svojoj knjizi “A Short Guide To A Long Life” preporučuje neke male promjene u životu koje će drastično utjecati na vašu dugovječnosti.

David_Agus
Evo nekih o njegovih savjeta:

Skinite se goli

Dobro se pogledajte dok stojite goli u ogledalu – sprijeda i straga. To će vam pomoći da uočite promjene na tijelu i nepravilnosti koje prije niste imali te znakove raka kože.

Svako toliko, napravite vizualnu inventuru svakog centrimetra svog tijela, uključujući kosu, nokte i unutrašnjost usta.

Bez skeniranja na aerodromima

Znate li što nam rade te mašine? Gdje su dugoročni podaci koji dokazuju da nam ne štete? Sve dok znanost ne dokaže da su sigurni, ja tražim pretraživanje rukama. Trebali biste i vi, kaže dr. Argus.

Odbacite visoke pete

Upale su povezane s nekima od najzabrinjavajućih degenerativnih bolesti uključujući bolesti srca, Alzheimerovu bolest, karcinom, autoimune bolesti, dijabetes i ubrzano starenje.

Neudobne visoke potpetice izazivaju nepotrebne upalne u nogama koje mogu imati utjecaj na ukupni tjelesni sustav. Ne postoji lakši način od smanjivanja upale od nošenja udobnih cipela.

Probudite se uz kavu

Odavno se pokazalo da umjereno ispijanje kave ili čaja ima pozitivne učinke na zdravlje.

Iako su znanstvenici pokušali povezati konzumaciju kofeina s bolestima kao što su bolesti srca, hipertenzija, osteoporoza i karcinom, pokazalo se upravo suprotno.

Jedite u isto vrijeme

Jedan od najboljih načina da tijelo izlažete manjem stresu jest da se svakodnevno držite rutine.

Ako je tijelo lišeno očekivanog ručka u podne, osim osjećaja gladi, povećat će se proizvodnja hormona stresa kortizola, koji mu govori da se taloži masnoće i štedi energiju.

Dakle, ako tijelu ne date očekivanu hranu, ono će sabotirati vaš trud da izgubite kilograme ili održite idealnu tjelesnu težinu.

Cijepite se protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe nije samo pobjeda nad tom bolesti.

Samo jedan ili dva tjedna nakon upale, koja će se dogoditi ako obolite od gripe, možete povećati rizik od pretilosti, srčanog i moždanog udara te raka.

Ljudi još uvijek krivo misle da cijepljenje ima nuspojave, da ne djeluje, da može uzrokovati gripu ili da sadrži otrove ili toksine. Sve to je netočno, upozorava dr. Argus.

Ustanite

Postoji jaka veza između vremena kojega provodimo sjedeći i sve veće pretilosti, dijabetesa, kardiovaskulanih bolesti i rane smrti.

No, ako mislite da tijelu činite dobro na način da sat vremena prije ili nakon posla vježbate, razmislite opet.

Čak niti dva sata vježbanja dnevno ne mogu nadoknaditi štetu nastalu sjedenjem ili ležanjem 22 sata dnevno.

Ispravite držanje

Osim problema s leđima i vratom, loše držanje može izazvati glavobolje, artritis, lošu cirkulaciju, bolove u mišićima, otežano disanje, probavne smetnje, ukočenost, umor, neurološke probleme i općenito slabu tjelesnu funkciju.

Dnevno uzimajte aspirin

Puno visokokvalitetnih studija potvrdilo je da dnevna konzumacija aspirina znatno smanjuje rizik od kardiovaskulanih bolesti.

Niska doza aspirina (75 miligrama) pokazala se dobrom u smanjenju rizika od razvoja uobičajenih malignih tumora pluća, debelog crijeva i prostate za 46 posto.

No, budite oprezni i o tome prvo razgovarajte s liječnikom, jer su rijetke, ali moguće nuspojave krvarenje želuca.

Smrznuto voće i povrće

U današnje vrijeme dostupno nam je gotovo svo voće i povrće u svako doba godine, no to dolazi s cijenom – gubitkom hranjivih vrijednosti.

Do trenutka kada dođe u trgovine, ne sadrži ni približno istu hranjivu vrijednost kao kada je svježe ubrano.

Osim ako ste u mogućnosti kupovati svježe ubrano voće i povrće, radije se odlučite na ono smrznuto, koje se bere u najbolje vrijeme i odmah smrzava, što znači da zadržava gotovo punu hranjivu vrijednost.

Izbjegavajte vitaminske dodatke prehrani

Brojne su studije pokazale da je uzimanje vitaminskih dodataka povezano s povećanim rizikom od ozbiljnih bolesti poput raka, te da nude malo zdravstvenih koristi.

Tijelo voli stvarati slobodne radikale da napada ‘loše’ stanice, uključujući i one kancerogene. Ako blokirate taj proces obilnom količinom vitamina, osobito onih koje nazivaju antioksidansi, blokirate prirodnu sposobnost tijela da se kontrolira.

Imajte djecu

Ako imate djecu veća je vjerojatnost da ćete živjeti duže. To je zato što nas odgoj djece prisiljava da ostanemo aktivni, fizički i mentalno.

Popijte čašu vina

Umjereno konzumiranje alkohola, posebno crnog vina, smanjuje rizik od srčanih bolesti. No, nemojte piti više od čaše dnevno ako ste žena, ili dvije dnevno ako ste muškarac.

Smijte se

Smijeh će vam popraviti raspoloženje. Potaknut će opuštanje endorfina i seratonina, hormona koji će umanjiti stres i osjećaj boli te izazvati osjećaj sreće.

Izvor: Magazin.hr